Historisk arkiv

Innledning på halvårlig pressekonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor


Pressemelding
STATSMINISTERENS KONTOR

Statssekretær Øystein Singsaas, tlf. kontor 22 24 40 06, privat 22 28 68 80
Informasjonssjef Øivind Østang, tlf. kontor 22 24 40 37, privat 22 22 28 01
Adresse; Postboks 8001 Dep., 0030 Oslo
Telefax 22 24 95 00
DATO: 26. juni 1996

Halvårlig pressekonferanse

Før dere i pressen slipper til vil jeg si noe om det jeg har mest på hjerte i dag. Det er ikke kveldens semifinaler i foball-EM, men behovet for å videreføre soldiaritetsalternativet og de utfordringer som ligger i det.

Solidaritetslinjen må videreføres først og fremst av hensyn til de arbeidsledige. Det er denne linjen som har ført til den gunstige økonomiske situasjonen. Det er denne linjen som bringer arbeidsløsheten nedover. Jeg vil gjerne minne om noen økonomiske nøkkeltall:

· Siden 1993 har sysselsettingen økt jevnt og trutt. Fra 1. kvartal 95 til 2. kvartal i år økte tallet på sysselsatte med 56 000. Antall helt ledige utgjorde ved utgangen av mai 4 prosent av den samlede arbeidsstyrke. Summen av ledige og personer på ordinære tiltak var 5,6 prosent. Det er nå rundt 40 000 færre utenfor det ordinære arbidsmarkedet og 26 000 færre helt ledige enn i 1993.

  • Hvert år siden 1991 har vi hatt vekst i BNP for fastlands-Norge. Veksten for denne langtidsprogramperioden ser ut til å bli klart større enn det vi la til grunn i Langtidsprogrammet.
  • Hvert år siden 1989 har prisveksten vært lavere enn hos handelspartnerne våre. Fram til i fjor ble konkurranseevnen forbedret med 10 prosent og markedsandelene på eksportmarkedene økte tilsvarende.
  • Oljeproduksjonen er øket. Men de økte petroleumsinntektene havner nå dit de skal - på oljefondet. Statens netto petroleumsinntekter er anslått å bli på 57 milliarder kroner i 1996 - av dette er det lagt til grunn å sette av 25 milliarder.

Denne utviklingen viser at vi på alle punkter ligger på linje med eller i forkant av det som ble trukket opp i langtidsprogrammet. Denne politikken bør vi fortsette - først og fremst av hensyn til de ledige. Men vi har også andre store utfordringer.

I 1997 skal vi gi rom for skolestart for 6-åringene. Det vil kreve store investeringer. Fram til reformstart er det godkjent en investeringsramme på hele 4,5 mrd kroner. I tilskudd til drift vil kommunene få i størrelsesorden 1 mrd fra staten neste år. Dette er både en stor utdanningsreform og det er en fordelingsreform. Den halvparten av 6-åringene som i dag ikke har noe pedagogisk tilbud vil få det. Men sjelden nevnes det at dette også er et viktig distriktspolitisk tiltak. Reformen gir, i tillegg til et likeverdig utdanningstilbud, også aktivitet og arbeidsplasser i alle deler av landet.

Vi skal nå også starte arbeidet med utmeislingen av det nye utdanningsløftet - en reform for videre- og etterutdanning. Om noen få år har vi et dobbelt så høyt antall mennesker som er mellom 50 og 60 år i vår arbeidsstyrke.

Helsesektoren skal få spesiell oppmerksomhet. Få ting er så sterke drivkrefter i menneskene som det å ikke akseptere sykdom. Utviklingen stiller store krav til oss om soldiaritet med de syke og funksjonshemmede som kan hjelpes til et kvalitativt bedre liv. Regjeringen har foreslått for Stortinget at pasientene bør få en garanti om vurdering innen 30 dager, og en behandlingsgaranti på maksimalt 3 måneder for alvorlige sykdommer. Finansieringsordningen for sykehusene vil bli justert, med større vekt på innsatsstyrt betaling, og vi skal sette inn enda større ressurser i helsesektoren.

Det blir viktig og krevende - også framover å oppnå støtte til en politikk som kan sikre videreføringen av denne solidaritetslinjen.


Lagt inn 28 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen