Historisk arkiv

Fastsettelse av vedtekter til stiftelsen Norges Eksportråd og oppnevning av styre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


22. desember 1995

Fastsettelse av vedtekter til stiftelsen Norges Eksportråd og oppnevning av styre

Regjeringen har i dag fastsatt vedtekter for Norges Eksportråd og oppnevnt styre som følge av at Eksportrådet fra 1. januar 1996 blir omorganisert til en egen stiftelse. Endringen er et resultat av at Stortinget 10. juni 1994 vedtok å oppheve lov om utførselsavgift til fremme av Norges eksportinteresser av 23. mars 1956 nr. 3. Dermed bortfalt grunnlaget for Norges Eksportråds driftfinansiering. Et hovedmål for omorganiseringen av Norges Eksportråd er at næringslivet i større grad enn hittil skal ta et større ansvar både med hensyn til den finansielle og operative drift.

Handelsminister Grete Knudsen og President for Næringslivets Hovedorganisasjon undertegnet i går stiftelsesprotokollen for Stiftelsen Norges Eksportråd.

På grunnlag av de vurderinger som er gjort av ulike organisasjonsformer, har Regjeringen funnet at stiftelsesformen best vil ivareta de ulike krav og hensyn som må tas. For Regjeringen er det viktig å sikre offentlig styring og kontroll med, og målrettet og effektiv utnyttelse av, de offentlige midler som settes inn i Norges Eksportråds drift og aktiviteter. Dette ivaretas ved at Regjeringen fastlegger vedtektene, oppnevner flertallet og lederen av styret, og gir instrukser for bruk og evaluering ved tildeling av offentlige midler.

Styret skal ha det fulle og hele ansvar for Eksportrådets drift økonomisk og operativt innenfor de rammer som til enhver tid gjelder. Det er derfor ønskelig at styret har færre medlemmer og at medlemmene i hovedsak har sitt daglige virke direkte i tilknytning til eksport og internasjonalisering. Det er likeledes lagt vekt på at medlemmene av styret kommer fra ulike næringer og sektorer slik at de største og viktigste eksportbransjer er representert. Myndighetene vil i motsetning til i dag ikke være representert i styret.

Vedtektene til Norges Eksportråd ble i dag fastsatt ved Kgl. resolusjon. Norges Eksportråd etableres således som en stiftelse fra 1.1.1996. Stiftelsens grunnkapital skal være på 30 mill. kroner, hvorav 15 mill. kroner skytes inn av næringslivet ved Næringslivets Hovedorganisasjon og 15 mill. kroner fra det offentlige ved Norges Eksportfond. Staten og NHO vil i 1996 bidra med et driftstilskudd til Norges Eksportråd på h.h.v. NOK 120,0 mill. og NOK 4,0 mill.

Det midlertidige styre utnevnt ved Kgl. res. av 13. juni 1995 oppnevnes som fast styre for perioden 1.1.1996-31.12.1997. Styrets medlemmer vil være:

  • Siv.øk. Gerhard Heiberg, Oslo (leder)
  • Avdelingsleder Tor Andersen, Oslo (medlem)
  • Viseadm. direktør Gro Brækken, Oslo (medlem)
  • Konsernsjef Arild Ingierd, Oslo (medlem)
  • Avdelingsleder Mathilde Karlsen, Finnsnes (medlem)
  • Eksportsjef Heddy Anne Torp Lund, Oppegård (medlem)
  • Direktør Bjørn Sjaastad, Bergen (medlem)
  • En representant for de ansatte i Norges Eksportråd (medlem)

Lagt inn 27 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen