Historisk arkiv

Norge, USA og Russland enige om bygging av renseanlegg i Murmansk.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


12. desember 1995

Norsk initiativ for demokratibygging i Afrika

Bistandsminister Kari Nordheim-Larsen opplyser at Norge bidrar med 10 millioner US dollar (ca. NOK 63 millioner) til FNs utviklingsprogram ( UNDP ) for å bistå afrikanske land sør for Sahara med å utvikle sine demokratier.

" Demokrati og respekt for menneskerettigheterer en forutsetning for en rettferdig økonomisk og sosial uvikling ," sier Kari Nordheim-Larsen.

Med Norges bidrag som startkapital, vil UNDP støtte ansvarlig og effektivt styresett i afrikanske land på seks hovedområder :

- offentlig administrasjon og administrativ reform;

- styrke de parlamentariske prosesser;

- styrking av et uavhengig rettssystem;

- støtte til gjennomføring av frie og uavhengige valg;

- desentralisering av makten til regioner, distrikter og lokalsamfunn for på den måten å fremme folks deltakelse;

- støtte til frivillige organisasjoner (NGOs), som f.eks. fagforeninger, kvinnebevegelser, kirkesamfunn og medieorganisasjoner.

For at UNDP skal komme i gang med slike prosjekter, vil Norges FN-ambassadør Jakken Biørn Lian og UNDPs leder Gustave Speth i New York undertegne en avtale om et UNDP fond øremerket for å støtte opp under utvikling av godt styresett.

"Det er den norske regjerings håp at andre land nå vil følge opp og bevilge midler til dette fondet. Jeg synes fondet er et velegnet virkemiddel for å fremme godt styresett og ser det som et ledd i vårt arbeid for de fattigste landene," sier Nordheim-Larsen.


Lagt inn 19 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen