Historisk arkiv

Norge, USA og Russland enige om bygging av renseanlegg i Murmansk.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


14. desember 1995

Norge, USA og Russland enige om bygging av renseanlegg i Murmansk

  • Samarbeidet for å bidra til å løse problemer forbundet med atomvirksomheten i Nordområdene har i dag tatt et viktig skritt framover, sier statssekretær Siri Bjerke i Utenriksdepartementet. Under et møte i Oslo 13.-14.12.95 har norske, russiske og amerikanske representanter nå sluttført planleggingen for å oppgradere og utvide kapasiteten til renseanlegget for flytende lavradioaktivt avfall ved RTP "Atomflot" i Murmansk, og anbefaler å sette igang bygging av renseanlegget så snart som mulig.
  • En vellykket iverksettelse av dette prosjektet vil ha stor betydning for det videre samarbeidet på dette feltet, understreker Bjerke. - De gode erfaringene hittil og de erfaringene som høstes i byggefasen vil kunne legge grunnlag for utvidet russisk samarbeid ikke bare med Norge, men også med USA og eventuelt andre land. Teknologiske løsninger og organisering av arbeidet i dette Murmansk-prosjektet kan vise seg å være av interesse for andre prosjekter og for militære såvel som sivile myndigheter.
  • En viktig målsetting med prosjektet er å gjøre Russland i stand til å avstå fra å dumpe radioaktivt avfall i havet og slutte seg til Londonkonvensjonens forbud mot dette, fremholder Bjerke.

Møtet i Oslo var det sjette i rekken for å ferdigstille planene for bygging av renseanlegget i Murmansk. Norge og USA har finansiert planleggingsfasen og vil bidra med USD 750.000 hver til byggefasen. Russland vil bidra bl.a. med vitenskapelig og faglig ekspertise samt spesialutstyr. Partene har i dag undertegnet en protokoll som omhandler de respektive partenes rolle og ansvar i byggefasen.

Arbeidet på norsk side ledes av Utenriksdepartementet i nær kontakt med Statens strålevern, Forsvarets forskningsinstitutt, Forsvarsdepartementet og Miljøverndepartementet.

Det amerikanske "Environmental Protection Agency" (EPA) og tekniske eksperter i "Brookhaven National Laboratory" har spilt en meget viktig rolle i planleggingen av Murmansk-prosjektet.

Russland har vært representert ved Transport-, Forsvars-, Utenriks- og Miljøvernministeriet, RTP Atomflot, ASPECT og Murmansk Shipping Company.


Lagt inn 19 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen