Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Midt-Austen: auka vekt på langsiktig utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


4. oktober 1995

STATSBUDSJETTET 1996

Midt-Austen: auka vekt på langsiktig utvikling

Regjeringa foreslår å løyve ialt 340 millioner kroner til ulike tiltak som kan styrke det økonomiske grunnlaget for fredsprosessen i Midt-Austen.

Mykje av den norske støtta har til no vore kanalisert til kortsiktige tiltak, i form av støtte til den nye palestinske sjølstyreadministrasjonen og kompetansebygging innan sektorar som planleggjing, energi og vannressursar. Dette vil i tillegg til telekommunikasjonar og boligbygging og vera viktige sektorar i 1996. Utvikling av samarbeid mellom norsk og palestinsk næringsliv vil stå sentralt.

Den økonomiske utviklinga i dei palestinske områda syner ei viss betring, men det vil framleis vera behov for driftsstøtte til den palestinske administrasjonen også i 1996. Samstundes vil det vera mogleg å gradvis leggja om hjelpa med meir vekt på langsiktige u-hjelpsprosjekt.

110 millioner kroner vil verta brukt til bilateralt samarbeid med den palestinske administrasjonen.

70 millioner kroner vil bli gitt gjennom FNs organisasjon for palestinske flyktningar (UNRWA).

95 millioner kroner er øyremerkte for ulike humanitære tiltak for palestinske flyktninger og 15 millioner vert sett av til ulike demokratitiltak i dei palestinske områda.

Under næringslivsordningane er det øyremerkt 50 millioner kroner for å fremje norsk næringslivs engasjement i utviklinga av eit levedyktig palestinsk næringsliv.

Norge vil fortsatt leggja vekt på ei effektiv internasjonal gjevarlandssamordning av hjelpa til palestinarane i nært samarbeid med FN og Verdsbanken.


Lagt inn 4 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen