Historisk arkiv

Stortingsmelding om hovedtrekk i norsk politikk overfor utviklingslandene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


22. desember 1995

Stortingsmelding om hovedtrekk i norsk politikk overfor utviklingslandene - St.meld 19 (1995-96)

Regjeringen legger i dag fram en stortingsmelding med tittel "En verden i endring - Hovedtrekk i norsk politikk overfor utviklingslandene". Meldingen tar utgangspunkt i rapporten fra Nord-Sør/Bistandskommisjonen (NOU 1995:5 Norsk sør-politikk for en verden i endring). Hovedtrekkene i meldingen følger forslagene fra Kommisjonen. Meldingen bygger på den politikk som er nedfelt i St.meld. nr. 51 (1991-92) Om utviklingstrekk i Nord-Sør forholdet og Norges samarbeid med utviklingslandene.

Meldingen legger stor vekt på at vår bistandspolitikk må betraktes som en integrert del av vår utenrikspolitikk hvor man ser spørsmål om miljø, handel, bistand og næringsutvikling i sammenheng.

Meldingen foreslår at det blir lagt mer vekt på regionalt bistandsarbeid med små kjerneprogram i prioriterte land. Nepal, Eritrea, Etiopia og Uganda foreslås som nye prioriterte land.

Det settes større krav til aktiv medvirkning og ansvar fra mottakerlandene selv. Det blir mindre automatikk i overføringene. Det blir dermed en viss konkurranse om bistandsmidlene.

Områdene miljø, kvinner og kvalitetsikring styrkes.

Det er utarbeidet en kortversjon av stortingsmeldingen.


Lagt inn 27 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen