Historisk arkiv

- EU's utvikling kan åpne nye samarbeidsmuligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


26. april 1996

Handelsminister Grete Knudsen:

- EU's utvikling kan åpne nye samarbeidsmuligheter

- Et EU som utvikler seg i retning av et samarbeid som består av flere samarbeids- konstellasjoner og ikke er enhetlig og kompakt, kan åpne samarbeidsmuligheter for Norge som vi ikke har i dag, fremholdt handelsminister Grete Knudsen i et foredrag på Foreningen Norden og Nordisk Råds dagskonferanse "EUs regjeringskonferansen, Norge og Norden" i Oslo fredag .

Handelsministeren pekte på at utviklingen i EU ser ut til å gå i retning av et et samarbeid der noen land tar steg fremover og samarbeider tettere om noen saker, mens andre medlemsland foreløpig venter med å slutte seg til. Hun pekte på at bl.a. Maastricht-vedtaket om å opprette en økonomisk og monetær union, der medlemslandene må opfylle visse kriterier for å kunne delta i tredje fase, kan oppfattes som et skritt i retning av det som ofte kalles "ringenes Europa".

- For Norge kan en utvikling mot et "ringenes Europa" gjøre det lettere for oss å hekte oss på samarbeidet på felt vi ser som særlig interessante, fremholdt handelsministeren. Hun pekte på EØS-avtalen og Schengen-avtalen som eksempler på slike ordninger der vi samarbeider i dag. Hun så ikke bort fra at det kan komme til nye samarbeidsområder der Norge også kan tenke seg å delta. - Vi bør følge godt med dersom EU får til et program på sysselsettingsiden som et resultat av regjeringskonferansen, sa hun.

Handelsministeren understreket at slike samarbeidsordninger også vil ha sine begrensninger, bl.a. ved at Norge står svakere i de formelle beslutningsprosessene der politikken blir bestemt. Hun konkluderte med at dette innebærer at Norge må satse desto mer på å bygge opp kanaler for kontakt inn i EU-apparatet. Ssærlig vekt la hun på det nordiske samarbeidet.

- På norsk side ser vi det som svært viktig at vi får etablert nordiske strukturer slik at Norden kan bevares som en kulturell og politisk region i det nye Europa. Vi må verne om den nordiske samrådstradisjonen. Det vil virke underlig dersom EU-land som Tyskland og Frankrike, eller Benelux-landene skulle ha bedre samrådsmekanismer enn nordiske land. Dette er spørsmål vi vil komme tilbake til, i en eller annen form, når Norge om få måneder overtar formannskapet i det nordiske samarbeidet, sa Grete Knudsen.


Lagt inn 29 april 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen