Historisk arkiv

256 MILIONAR KRONER TILSAMARBEIDSPROGRAMMET FOR AUST-EUROPA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

119/96
4. oktober 1996

256 MILIONAR KRONER TILSAMARBEIDSPROGRAMMET FOR AUST-EUROPA

Regjeringa legg til grunn ein einheitleg strategi for vidareføring av den norske støtta til dei nye demokratia i Sentral- og Aust-Europa, med særleg vekt på dei norske nærområda i Nordvest-Russland og Baltikum. Satsinga vil bygje på politisk kontakt, økonomisk samkvem og kulturutveksling, og det skal setjast av 256 millionar kroner til samarbeidsprogrammet.

Andre verkemiddel i støtta til den politiske og økonomiske reformprosessen er Handlingsplanen for atomsaker, Barentssamarbeidet og Austersjøsamarbeidet, Garantiordninga for eksportkredittar og investeringar i SUS-landa og Baltikum.

Under samarbeidsprogrammet i 1997 vert det gjort framlegg om følgjande løyvingar:

Demokratibygjande tiltak :35,9 mill.kroner
Miljøtiltak i Aust-Europa :100,0 mill.kroner
Prosjektsamarbeid med Aust-Europa :120,0 mill.kroner
SUM255,9 mill.kroner

-Under løyvinga til demokratibygjande tiltak vil det bli gjennomførd konkrete tiltak og prosjekt som fremjer frie val, prinsippa for rettsstaten og respekt for grunnlegjande menneskerettar, seier handelsminister Grete Knudsen i ein kommentar.

Når det gjeld miljøtiltak vil ein leggje vekt på overføring av kunnskap og teknologi både i privat og offentleg regi. Gjennom denne støtta ønskjer ein å betre miljøsituasjonen i Sentral- og Aust-Europa og redusere miljøtrusselen frå radioaktiv og anna ureining frå desse landa.

-Løyvinga til prosjektsamarbeid skal fremje ei levedyktig næringsverksemd i reformlanda. Dette håpar vi å få til gjennom kompetansebygging og teknologioverføring, auka samhandel og norske industrietableringar i Sentral- og Aust-Europa, seier handelsministeren.

Vidare vert det lagt vekt på å styrkje infrastrukturen i reformlanda med omsyn til kommunikasjonar, bank- og finansvesen med vidare. Det vil også bli gjeve stønad til samarbeid innanfor utdanning og forsking og på helse- og sosialområdet.

Lagt inn 4. oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen