Historisk arkiv

Handelsminister Grete Knudsen besøker Polen 14. - 16. oktober 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.126/96
14. oktober 1996

Handelsminister Grete Knudsen besøker Polen 14. - 16. oktober 1996

Handels- og skipsfartsminister Grete Knudsen besøker Polen i tidsrommet 14. - 16. oktober,

i forbindelse med DDMM Kongens og Dronningens statsbesøk i landet. Handelsministeren skal ha samtaler med fungerende utenrikshandelsminister Janusz Kaczurba og med statssekretæren for privatisering Wieslaw Kaczmarek. I samtalene vil handelsministeren bl.a. ta opp det norske initiativet for å få handel og arbeidsstandarder på dagsorden på Ministerkonferansen i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Singapore i desember, og konkrete norske næringsinteresser.

Handelsministeren vil også delta på industrikonferansen "Norwegian Business and Industry Forum", som arrangeres av Norges Eksportråd i anledning statsbesøket.

Gjennom sitt besøk i Polen ønsker handelsministeren å fokusere på samarbeidet mellom Norge og de nye demokratiene i Sentral- og Øst-Europa, både på det politiske, kulturelle og økonomiske området. Industriseminaret i Warszawa vil gi norske bedrifter en mulighet til å presentere seg på det polske marked, som nest etter Russland er Norges største handelspartner blant de sentral- og østeuropeiske land. En rekke norske bedrifter er allerede representert i Polen, og det pågår en utstrakt etableringsvirksomhet bl.a. innenfor sektorer som bygg og anlegg, næringsmidler og maskin/mekanikk. Blant de viktigste norske bedriftene som har etablert seg på det polske markedet kan nevnes Norsk Hydro, Reitangruppen (Rema 1000), Statoil, Det norske Veritas, Orkla og Telenor.

Handelsministeren vil videre delta på åpningen av Telenors nye Senter for Informasjonsteknologi i Warszawa, som er delfinansiert over Handlingsprogrammet for Øst-Europa. Under Handlingsprogrammet er det pr. oktober 1996 gitt støtte på til sammen 124 millioner kroner til ulike prosjekter i Polen.

Totalt var den norske eksporten til Polen i 1995 på 2277 millioner kroner, mens importen var på 1094 millioner kroner, en betydelig økning i forhold til tidligere.

Lagt inn 15 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen