Historisk arkiv

Japan-Prosjektet 1997/98.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Dato 3 september 1996

Japan-Prosjektet 1997/98.

Den norske kultursatsningen i Japan er et resultat av ønsket om å markere Norge i Japan og å styrke de norsk-japanske forbindelser, særlig innen kulturfeltet. Japan er ett av de land UD prioriterer i sitt kulturarbeid i utlandet. En større markering fant sted i 1987 under Scandinavia Today. 10 år senere er vi altså på plass igjen.

Kulturprogrammet vil fordele seg over tre sesonger, vår 97, høst 97 og vår 98.

Som hovedtema kan anføres

  • Fra det kjente til det ukjente
  • Fra norsk klassisk kultur til fremtidsrettet samtidskultur
  • Kultur for barn og unge

VÅR 97 - vil hovedtema bli den del av norsk kultur som nok er mest kjent i Japan - Munch. Det blir Munchutstilling på Setagayamuseet med tema "Munch og Fotografi". Nesten samtidig åpner en nordisk filmfestival der norsk film og norske regissører blir representert.

I forbindelse med Munchutstillingen vil det bli en rekke konserter, foredrag o.l. i Setagaya.

HØST 97 blir hovedsesongen for den norske markeringen. Da åpner en samtidskunstutstilling i Haramuseet sentralt i Tokyo, hvor de tre norske kunstnere Barkley, Bjørgengen og Bjørlo blir vist.

Ibsen blir også et tema. Det japanske teater EN-ensemblet vil oppføre to Ibsenstykker i september, hvorav ett skal regisseres av norsk regissør.

Norsk dans, oppsetningen Dance of Life (BlackBoxoppsetning) er engasjert til 5 forestillinger i Tokyo i oktober. I november åpner smykkeutstilling, Tone Vigeland, i National Museum of Modern Art, Crafts Gallery. Jan Groth stiller også ut i denne perioden.

Høsten blir også viet en norsk musikkfestival, der det så langt er planlagt 7 konserter med norske utøvere i samarbeid med Japan Arts Foundation. Denne festivalen vil munne ut i Bergen Filharmoniske Orkesters turne i Japan, hvor bl.a. det er lagt inn konsert i Nagano under OL i februar 1998.

På musikkfeltet arbeides det også fra Rikskonsertenes side med to prosjekter; det ene er en oppføring av Rikskonsertenes Peer Gyntforestilling der Griegs orkestermusikk suppleres med solister og med opplesning. Et annet prosjekt, som fremdeles er i startfasen, er et pedagogisk opplegg for barn og unge utøvere der musikkmøter dannes gjennom samspill.

Inne litteratur vil en rekke arrangementer ta sikte på å styrke norske bøkers posisjon i Japan. Norge deltok på bokmessen i Tokyo i år og vil delta neste år. Norske barnebøker har et tydelig potensiale som må videreføres (flere titler er solgt i år ifølge NORLA). Et prosjekt er en utstilling av norske barnebøker på japansk. Jostein Gaarder vil utgis på japansk i 1997. Innen dette feltet vil også temaer som Hamsun, og Munch og Ibsen stå sentralt. Noen av arrangementene vil legges sammen med Munchutstillingen, men også følges opp i 1998.

FAGLIGE KONTAKTER i Norge:

Munchmuseet
Nasjonalgalleriet
Samtidskunstmuseet
Kunstindustrimuseet
Rikskonsertene
Bergen Filharmoniske Orkester
Black Box
Nationaltheatret
NORLA

FAGLIGE KONTAKTER i Japan:

Japan Arts Foundation
Setagaya Museum
Hara Museum of Contemporary Art
National Museum of Modern ARt, Crafts GAllery
Nantenshi-galleriet
EN-ensemblet
Setagaya Art Factory
Nippon Cultural Center
Tokai Universitetet

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen