Historisk arkiv

Norsk samtidsarkitektur sentralt på den internasjonale festival for arkitektur og design - Manifesto.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.115/96
1. oktober 1996

Norsk samtidsarkitektur sentralt på den internasjonale festival for arkitektur og design - Manifesto.

Norsk samtidsarkitektur vil stå sentralt på Manifesto i Edinburgh i oktober i år. Syv enkeltstående arrangementer skal vise ulike sider ved norsk design og byggesektor. Årets festival er arrangert i samarbeid med Utenriksdepartementet, Generalkonsulatet i Edinburgh og Norske Arkitekters Landsforbund.

Den to uker lange festivalen vil starte på Roxburghe Hotel i Edinburgh 11.oktober med en større konferanse kalt "A National Policy for Architecture - the Norwegian Experience". Konferansen ønsker å belyse hvordan et myndighetsinspirert program for god arkitektur og design bidrar positivt til norsk kultur og økonomi .Dette vil også bli illustrert gjennom utstillingen "Contemporary Norwegian Architecture 1990 - 1995" som vises i festivalsenteret. Utstillingen presenterer 50 ulike bygningstyper fra de fleste landsdeler i Norge, fra en flyplass på Møre til boliger på Svalbard, fra et renseanlegg ved Kristiansand til OL-hallen på Hamar ("Vikingskipet"). Olympiaanleggene er forøvrig representert med både Deltakerlandsbyen og Starthuset for utfor. Utstillingen åpnes av kulturminister Åse Kleveland.

Produkter som viser norsk design og konstruksjon vil også være utstilt i festivalsenteret og festivalens forlagsstand vil presentere en rekke norske forlag som gir ut faglitteratur innen området.

På bakgrunn av den pågående debatt i Edinburgh vedrørende trafikkavviklingen i byen og hvilke effekter dette vil få for byens utseende, vil eksempler på installasjoner for veier og gater i Oslo bli presentert for å vise hva design kan ha for å si for bybildet. Fotografier og tegninger av de nye trikkemastene, gatebelysning og pullerter for oppstilling utenfor Oslo Rådhus vil bli utstilt. Eksemplarer i full størrelse vil også bli installert i en av Edinburghs gate under festivalen.

Det syvende element i denne presentasjonen av norske prosjekter er utstillingen av det norske vinnerutkastet (Narud, Stokke, Wiig) til en internasjonal konkurransen utlyst av Scottish Architecture and Design Centre i lokalene til Royal Fine Art Commission for Scotland mellom 11. og 27. oktober.

Festivalen Manifesto finner sted i Edinburgh siste del av oktober hvert år og er rettet mot et publikum bestående av europeiske fagfolk innen byggesektoren, design og eiendom, akademikere og andre med interesse for emner innen arkitektur og byplanlegging . Festivalens program søker å finne en balanse i presentasjonen av arkitektur og design som kulturelt uttrykk og som næringsgren, gjennom å ta opp nye ideer og diskusjonstemaer til debatt samtidig som man viser de ypperste eksemplene på nye prosjekter fra hele verden. Årets program presenterer prosjekter fra Canada, Hong Kong, Latvia, Norge og Russland.

Spørsmål om Manifesto '96 kan rettes til arrangøren på telefon 0131 - 555 3389 eller

fax 0131 - 555 4323.

Lagt inn 2 oktober av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen