Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Besøk i India av handels- og skipsfartsminister Grete Knudsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


10. januar 1996

Besøk i India av handels- og skipsfartsminister Grete Knudsen

Handels- og skipsfartsminister Grete Knudsen har i New Delhi hatt politiske samtaler med sin indiske motpart, handelsminister Chidambaram, samt Indias visepresident, utenriksminister, olje- og gassminister, tekstilminister og ministeren for overflatetransport (skipsfart og havner).

Statsråd Knudsen drøftet en rekke handelspolitiske spørsmål med de indiske statsråder for handel og for tekstiler. Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble tatt opp. Fra norsk side ble det uttrykt ønske om at WTO utvikles til en effektiv organisasjon for handel og at organisasjonenes første ministerkonferanse i Singapore i desember 1996 må sette en fremtidsrettet kurs. Norge og India har en del felles interesser bl.a. på maritim sektor og innen finansielle tjenester. Statsråd Knudsen understreket at, foruten å se på gjennomføringen av avtaler og vedtak om handel og miljø fra Uruguay-runden, må WTO også starte diskusjonen av nye tema som forholdet mellom arbeidsstandarder og handel, samt investeringer.

Fra indisk side sa man seg fornøyd med økningen i eksporten av tekstiler til Norge, og med at Norge i motsetning til de fleste andre land, gradvis reduserer de resterende to importkvoter på tekstiler overfor India innen 1999.

Statsråd Knudsen la i samtalene særlig vekt på problemet barnearbeid og uttalte ønske om en dialog med India om dette på bakgrunn av sterkt engasjement i norsk fagbevegelse og regjering. Statsråden stilte spørsmålet om hvordan Norge kunne bistå. Fra indisk side understreket man at det arbeides systematisk for å avskaffe tvangsarbeid for barn. Norge ble invitert til å støtte opp om videreutviklingen av dette arbeid. India har satt i gang en merkeordning (Kaleen) for tepper og imøteser å videreutvikle dialogen med Norge.

Handelsministeren understreket i sine samtaler med ministrene for overflatetransport og handel at Norge støtter de pågående skipsfartsforhandlinger i WTO, som tar sikte på å fjerne eksisterende markedsrestriksjoner på det martime området. Hun uttrykte håp om at også India fortsetter å bygge ned markedsrestriksjoner i sitt økonomiske reformprogram.

Statsråd Knudsen hadde også samtaler med Indias utenriksminister og drøftet Indias generelle politiske utvikling og rolle i regionen.

Om gisselsaken uttrykte utenriksministeren sterk beklagelse. Statsråd Knudsen understreket nødvendigheten av at indiske myndigheter fortsatte på samme konstruktive måte til de øvrige gislene var frigitt og at en ville lykkes i å bringe dem som var ansvarlige for drapet på Hans-Christian Ostrø for retten.


Lagt inn 16 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen