Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Mange problemer for norske bedrifter i Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


24. juni 1996

Mange problemer for norske bedrifter i Russland

  • Et uforutsigbart og lite utviklet lovverk og utstrakt korrupsjon skaper problemer for utenlandske bedrifter i Russland, men mafia-virksomhet er ikke en så stor trussel som man kan få inntrykk av.
  • Til tross for at foreløpige erfaringer viser store problemer for norske bedrifter i Russland, er det grunn til å tro at investeringsaktiviteten vil øke i tiden som kommer.

Dette er noen av konklusjonene i rapporten "Russland og norsk næringsliv; Handelspolitikk og konkurranseevne", som er utarbeidet av Norsk Utenrikspolitisk Insititutt, NUPI, på oppdrag fra Utenriksdepartementet og NHO. Rapporten, som ble overlevert handelsminister Grete Knudsen mandag 24. juni, er den første av to rapporter. Del I av prosjektet omhandler Russland som investeringsmarked, og gir en bred gir et dokumentert bakgrunnsmateriale om konkrete problemer som norsk næringsliv har erfart i Russland. Del II av prosjektet vil bli lagt frem mot slutten av inneværende år, og vil i særlig grad omhandle norsk næringslivs muligheter og eksportpotensiale i Nordvest-Russland.

Analysen vil være et viktig bidrag for å ivareta norske interesser i de forberedende drøftelser knyttet til Russlands medlemskapssøknad i WTO, samt under de handelspolitiske drøftelsene som årlig finner sted i Norsk-Russisk økonomisk kommisjon. Bedrifter og norsk næringsliv som vurderer Russland som et potensielt investerings- og eksportmarked, vil også ha nytte av rapporten.

Tilsammen 114 norske bedrifter er i dag etablert i Russland. Norsk / russisk handelssamkvem er i stadig utvikling. Norsk eksport til Russland vokser meget raskt. Etter et lavmål på 480 millioner kroner i 1992, eksporte norske bedrifter for 1,2 milliarder kroner i 1995. Den positive utviklingen er først og fremst skjedd innen fiskeeksporten.

Samtidig er det en kjensgjerning at det ikke er lett å arbeide på det russiske markedet, noe som ifølge rapporten bl.a. skyldes at den påbegynte omleggingen av rammevilkårene for næringlivet fortsatt ikke har kommet langt nok. Norske bedrifter etablert i Russland understreker at det høye skatte- og avgiftsnivået og tungvinte og vanskelige tollprosedyrer, samt mangelfulle betalingsordninger, er blant de viktigste problemene de møter på det russiske markedet.

Handelsregimet kjennetegnes også av at regelverket er mangelfullt og fortsatt under utvikling. Dette gjelder bl.a. eiendomsrett, investeringslovgivningen og generell selskapslovgivning. Reglene for tvisteløsning av kommersielle tvister er også mangelfulle. Rapportens konklusjon er at det er interne russiske forhold som i dag er det største hinderet for økte direkte utenlandske investeringer.


Lagt inn 28 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen