Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Norge inngår handelsavtaler med Kroatia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


6. mars 1996

Norge inngår handelsavtaler med Kroatia

Utenriksminister Bjørn Tore Godal og Kroatias visestatsminister og utenriksminister, Dr. Mate Granic, undertegnet i Oslo i dag en avtale mellom Norge og Kroatia om handel og økonomisk samarbeid. Avtalen vil regulere og fremme Norges økonomiske samkvem med Kroatia og vil bidra til å integrere Kroatia i vestlige økonomiske strukturer i tråd med intensjonene i Dayton-avtalen.

De to ministrene undertegnet samtidig to avtaler som regulerer henholdsvis luftfart og veitransport mellom Norge og Kroatia. Dessuten ble det undertegnet en brevveksling som innebærer at den tidligere skatteavtalen mellom Norge og Jugoslavia får midlertidig anvendelse for Kroatia.

Avtalen om handel og økonomisk samarbeid vil sikre klarere kjøregler for handel og investeringer og bidra til å sikre norske bedrifter minst like gode vilkår i Kroatia som landet gir bedrifter fra andre land. Videre fastsetter avtalen konkrete prosedeyrer for løsning av handelstvister, og det slås også fast at oppgjør for varer og tjenester i hovedsak skal skjer med konvertibel valuta.

Avtalen kan sees i sammenheng med Norges arbeid for å utvikle et nytt økonomisk avtaleverk med landene i Sentral- og Østeuropa. Lignende avtaler med Russland, Ukraina vil bli inngått i løpet av kort tid. Det tas også sikte på å inngå en egen avtale med Belarus.

Luftfartsavtalen mellom Norge og Kroatia regulerer retten til å drive lufttrafikk mellom de to landene. Danmark og Sverige vil inngå likelydende avtaler med Kroatia på dette området.

Avtalen om veitransport bedrer vilkårene for transport og handel ved at transporten av gods direkte mellom de to landene, samt visse former for ikke-rutebundet busstrafikk, blir fristilt. Dermed vil det ikke være aktuelt å stille krav om at all næringsmessig transport med lastebil eller buss på den andre statens område skal godkjennes i hvert enkelt tilfelle. Norge har tilsvarende veitransportavtaler med de fleste europeiske land. Utviklingen i Øst- og Sentral-Europa gjør det ønskelig å inngå slike avtaler med bl.a. republikkene i det tidligere Jugoslavia.

Norges handel med Kroatia er i rask utvikling. I fjor eksporterte Norge varer for 402 millioner kroner, mot 118 millioner kroner i 1994. Vel 70 prosent av norsk eksport til Kroatia er olje. Importen fra Kroatia lå i fjor utgjorde vel 38 millioner kroner, og bestod i hovedsak av møbler, metaller og tekstilprodukter.


Lagt inn 6 mars 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen