Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Oppfølging av det sosiale toppmøtet i København.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


29. mars 1996

Oppfølging av det sosiale toppmøtet i København.

Det vil bli avholdt et internasjonalt møte i Oslo 23-25.april om forsterket innsats i sosial sektor som et ledd i oppfølgingen av det sosiale toppmøtet i København i fjor. Møtet har kommet i stand etter initiativ fra norsk side for å diskutere hvordan man kan sette ut i praksis det såkalte 20/20-initiativet.

Initiativet innebærer at interesserte giverland og mottakerland gjensidig forplikter seg til å avsette henholdsvis 20 prosent av sine bistandsmidler og 20 prosent av sine offentlige budsjetter til å finansiere grunnleggende sosiale tjenester, slik som grunnskoleutdanning og primærhelsetjenester.

Møtet vil samle politikere og embetsmenn fra omlag 20 utviklingsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika, 10-15 giverland, samt de viktigste multilaterale organisasjonene. Bistandsminister Kari Nordheim-Larsen, eksekutivdirektør Nafis Sadik fra FNs befolkningsfond, Tanzanias utenriksminister Jakaya Kikwete og Danmarks bistandsminister Poul Nielson vil være blant innlederne.

(Til red: Vedlagt følger et mer utfyllende notat om møtet)


Internasjonalt møte om 20/20-initiativet,
Oslo, 23.-25. april 1996

Som et ledd i oppfølgingen av FNs sosiale toppmøte i København i fjor, har Bistandsministeren tatt initiativ til å avholde et internasjonalt møte i Oslo 23. - 25. april 1996 for å diskutere hvordan man best kan sette ut i livet det såkalte 20/20-initiativet.

Handlingsprogrammet fra København anbefaler at interesserte giverland og mottakerland gjensidig forplikter seg til å avsette henholdsvis 20 prosent av sine bistandsmidler og 20 prosent av sine offentlige budsjetter til å finansiere grunnleggende sosiale tjenester. Med grunnleggende sosiale tjenester mener en i hovedsak grunnutdanning, primærhelsetjenester og tilknyttede tjenester som vannforsyning og ernæringstiltak.

Norge var blant de fremste forkjemperne for 20/20-initiativet på Det sosiale toppmøtet, og man arbeidet til det siste for en mest mulig forpliktende formulering. En rekke land - både på giver- og mottakersiden - var imidlertid skeptiske til ideen, og det var derfor kun mulig å få toppmøtet til å vedta en oppfordring til de land som var interessert, om å inngå en slik gjensidig forpliktelse.

Effekten av 20/20 er selvfølgelig svært avhengig av hvor mange land som slutter opp. Fra norsk side fortsetter man derfor å arbeide for en bredest mulig oppslutning om prinsippet. Den økte oppmerksomhet omkring 20/20-initiativet som Oslo-møtet vil innebære, vil forhåpentligvis bidra til økt internasjonal interesse for konseptet, og dermed styrke sjansene for at det blir fulgt opp i praktisk politikk.

København-vedtaket etterlot også en rekke ubesvarte spørsmål som det er viktig at de involverte/interesserte land kommer fram til enighet om. Dette gjelder ikke minst en avgrensning av hva som omfattes av begrepetgrunnleggende sosiale tjenester i denne sammenheng. Videre må det avklares hvordan en slik gjensidig forpliktelse skal gjennomføres i praksis og hvilke mekanismer som er nødvendige for å få til en mest mulig enhetlig rapportering og oppfølging. Formålet med det planlagte internasjonale møtet i Oslo er derfor å fokusere på disse tre hovedspørsmålene, i håp om å komme nærmere en felles forståelse.

En forberedende gruppe, med representanter for Bangladesh, Canada, Chile, Nederland, Uganda og Norge, samt fra de multilaterale organisasjonene UNDP, UNICEF, UNFPA, UNCTAD og Verdensbanken, har vært med i planleggingen av møtet. Det er utarbeidet et bakgrunnsdokument til møtet der de tre nevnte hovedspørsmålene blir nærmere diskutert. Dette blir distribuert til deltakerne forut for møtet.

Møtet arrangeres i samarbeid mellom den nederlandske og den norske regjering.

Det blir deltakelse fra om lag 20 utviklingsland i Afrika, Asia og Latin- Amerika. Deltakerne fra utviklingslandene vil i hovedsak være politikere og embetsmenn fra finans- og planleggingsdepartementene og departementer for sosiale tjenester, utdanning og helse. Det blir også deltakelse fra bistandsmyndighetene i 10 - 15 giverland. En rekke internasjonale og norske frivillige organisasjoner blir invitert som observatører til møtet.

Under åpninga av møtet vil det bli taler av bistandsminister Kari Nordheim- Larsen, Tanzanias utenriksminister Jakaya Kikwete og lederen for FNs befolkningsfond, Nafis Sadik. Andre innledere vil være Danmarks bistandsminister Poul Nilson, Nepals finansminister, Guineas utdanningsminister og Chile planleggingsminister. Dessuten blir det innledninger av framstående representanter for FN-organisasjonene og Verdensbanken.


Lagt inn 1 april 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen