Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Uttalelse fra utenriksminister Bjørn Tore Godal i anledning sjuårsdagen for dødsdommen mot Rushdie.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


14. februar 1996

Uttalelse fra utenriksminister Bjørn Tore Godal i anledning sjuårsdagen for dødsdommen mot Rushdie.

Den norske regjeringen fordømmer på det sterkeste at Iran ikke har opphevet dødsdommen (fatwaet) mot Salman Rushdie og andre som har vært involvert i utgivelsen av hans bok Sataniske vers, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal. Regjeringen har ved gjentatte anledninger gitt uttrykk for sin sterke motstand mot dødsdommen og vil gjenta sin oppfordring til iranske myndigheter om å ta utvetydig avstand fra fatwaet og fjerne den trusselen det representerer.

Fatwaet er en fullstendig uakseptabel trussel mot andre lands borgere og bryter klart med grunnleggende normer for mellomfolkelig samkvem. Fatwaet er i strid med allment anerkjente menneskerettighetsprinsipper og representerer et utålelig anslag mot ytrings- og trykkefriheten.

Fra norsk side vil vi fortsette arbeidet mot fatwaet internasjonalt og søke å få andre land med på samordnede tiltak overfor Iran, sier utenriksminister Godal.


Lagt inn 14 februar 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen