Historisk arkiv

Utdeling av Nansen-medaljen 4. oktober i Geneve - norsk bidrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 116/96
1.oktober 1996

Utdeling av Nansen-medaljen 4. oktober i Geneve - norsk bidrag

FNs Høykommissær for flyktninger annonserte 1. oktober at Nansen-medaljen for 1996 vil bli gitt til den internasjonale frivillige organisasjonen Handicap International for dens humanitære arbeid for flyktninger. Det er lagt spesiell vekt på organisasjonens pionerinnsats for å fjerne den trusselen som landminer representerer for flyktninger i mange land.

Med prisen følger et beløp på USD 100.000, som i år er stilt til rådighet av Norge.

Nansen-medaljen er den høyeste utmerkelse som utdeles av FNs Høykommissær for flyktninger. Medaljen er oppkalt etter den første Høykommissær for flyktninger under Folkeforbundet, Fridtjof Nansen. Medaljen deles ut hvert år for å fokusere på flyktningenes situasjon og for å mobilisere støtte til det internasjonale arbeid for dem som ufrivillig har måttet flykte fra sine hjem. Midlene skal brukes til et humanitært prosjekt for flyktninger eller internt fordrevne personer i samråd med FNs Høykommissær for flyktninger.

Nansen-medaljen vil bli overlevert av FNs Høykommissær for flyktninger Sadako Ogata, ved en seremoni i Palais des Nations i Genève 4. oktober d.å. Dr. Jean Baptiste Richardier, som er direktør og en av stifterne av Handicap International, samt Patric Segal, som er organisasjonens visepresident, vil motta prisen på vegne av organisasjonen.

Handicap International, som ble stiftet i 1982, har sine røtter i Belgia og Frankrike, men har i dag hjelpeprogrammer i 35 land i Afrika, Sentral-Asia, Sentral- og Sør-Amerika og i Øst-Europa. Organisasjonen konsentrerer sitt arbeid på handikappede personer i utviklingsland. Den sender ut leger, fysioterapeuter og ortopediske spesialister til konfliktområder for å bistå dem som har mistet armer eller ben i kriger eller mine-eksplosjoner. Videre bistår den ofre til å skaffe seg proteser, helst produsert lokalt, og driver rehabilitering og reintegreringsprogrammer for handikappede.

Lagt inn 2 oktober av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen