Historisk arkiv

Utenriksminister Godal fordømmer de irakske aksjoner i Nord-Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet

Nr. 105/96
3. september 1996

Utenriksminister Godal fordømmer de irakske aksjoner i Nord-Irak

Utenriksminister Godal fordømmer de siste dagers irakske aksjoner i Nord-Irak, som har skapt en meget spent situasjon i området. - Vi er svært bekymret over utviklingen. De irakske angrep mot kurdiske byer i det siste med store sivile lidelser, er fullstendig uakseptable, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal. Saddam Hussein må bære hovedansvaret for den siste opptrapping av konflikten, som har ført til amerikanske rakettangrep mot militære mål i Irak.

- Gjennom sine militære aksjoner har Saddam Hussein skapt en situasjon som vanskeliggjør det humanitære hjelpearbeidet i Nord-Irak Dette er i strid med vedtak i FNs Sikkerhetsråd, sier Godal. Han minner om at det i hele perioden etter Gulf-krigen har vært et gjennomgående trekk at irakske myndigheter har forsøkt å trenere eller omgå FN-vedtak. Dette gjelder ikke minst arbeidet for å kontrollere og avvikle irakske masseødeleggelsesvåpen og gi erstatning til ofrene for krigen mot Kuwait

Utenriksminister Godal gir uttrykk for forståelse for den amerikanske reaksjonen og viser til behovet for å vise fasthet overfor Saddam Hussein. - Vi regner samtidig med at USA vil vise den nødvendige tilbakeholdenhet. Alt må gjøres for å unngå at sivile blir rammet. Irakske tropper må snarest trekkes ut av Nord-Irak, slik at man unngår en ytterligere opptrapping av konflikten, sier utenriksminister Godal.


Lagt inn 3 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen