Historisk arkiv

Arbeidsgruppe: Permitteringer må tilpasses konjunkturene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Det er viktig å ha en permitteringsordning som er enkel å administrere og som raskt kan tilpasses ulike konjunktursituasjoner, skriver en arbeidsgruppe som har hatt i oppdrag å se på den norske permitteringsordningen.

Arbeids- og sosialdepartementet har ledet den partssammensatte arbeidsgruppen, med deltakelse fra hovedorganisasjonen i arbeidslivet. Gruppen har vurdert ulike modeller for arbeidsgiverbetalingen i permitteringsordningen samt drøftet hvordan eventuell lovfesting av rett til drøfting og varsling ved permittering kan gjennomføres. 

Noen punkter fra rapporten:

  • Permitteringsmuligheten gir bedrifter anledning til å beholde viktig kompetanse og bidrar til å fremme bruk av faste ansettelser.
  • Bedriftene bør ha en periode med lønnsplikt i begynnelsen av permitterings­perioden.
  • Lange permitteringer er uheldig både for den enkelte og for samfunnets bruk av arbeidskraften, og disse kan motvirkes ved at deler av bedriftenes finansieringsansvar kommer senere i permitteringsforløpet.
  • Gruppen har diskutert mulige modeller for arbeidsgiverbetaling, men ikke konkludert med at én modell bør gjelde. Gruppen mener det er viktigere å ha en permitteringsordning som er administrativ enkel og som raskt kan tilpasses ulike konjunktursituasjoner.
  • Rapporten inneholder en grundig drøfting av hvordan lovfesting av rett til drøfting og varsling kan gjennomføres.  

Fremmer faste ansettelser

Permitteringsordningen gir bedrifter anledning til å beholde viktig kompetanse gjennom perioder med midlertidige innskrenkninger, slik at virksomhetene er best mulig rustet til å ta opp produksjonen igjen når det som var årsaken til permitteringen har falt bort. Samtidig som virksomhetene gis mulighet til å beholde kompetent arbeidskraft, blir permitterte delvis kompensert for inntektstapet gjennom dagpenger. Permitteringsmuligheten bidrar til å fremme bruk av faste ansettelser. 

Arbeidsgruppen viser til at regelverket bør balansere arbeidslivets behov for permitteringsmuligheter med samfunnets ønske om best mulig bruk av arbeidskraften. Gode insitamenter for arbeidsgiverne skal bidra til at permitteringsomfanget ikke blir for høyt eller for langvarig, og motvirke bruk av permittering når dette ikke er et tjenlig virkemiddel sett fra samfunnet side.

Lønnsplikt

Arbeidsgruppen mener bedriftene bør ha en periode med lønnsplikt i begynnelsen av permitteringsperioden. Dette for å hindre at bedriftene velter lønnskostnader over til staten ved normale kortvarige svingninger i arbeids­kraftsbehovet. Lønnspliktperioden i starten bør ikke bør være for lang da det vil gjøre ordningen for kostbar å bruke for bedriftene og vil motvirke muligheten til rullerende permitteringer.

De samfunnsøkonomiske kostnadene ved permittering trekker i retning av flere lønnspliktdager i starten av en permitteringsperiode i økonomisk gode tider, enn i en nedgangskonjunktur med sviktende etterspørsel. Lange permitteringer er uheldig både for den enkelte og for samfunnets bruk av arbeidskraften, og disse kan motvirkes ved at deler av bedriftenes finansieringsansvar påløper senere i permitterings­forløpet.

Modeller og konjunkturer

Ulike modeller er vurdert i rapporten. Arbeidsgruppen mener det ikke er ønskelig å fastlegge én modell som skal gjelde uavhengig av økonomisk situasjon og at uansett modell så er det viktig å ha en permitteringsordning som er administrativ enkel og som raskt kan tilpasses ulike konjunktursituasjoner.

Lovfesting

Arbeidsgruppen fikk, med bakgrunn i Jæløya-plattformen, i oppdrag å vurdere hvordan eventuell lovfesting av arbeidsgivers drøfting og varsling ved permittering kan gjennomføres. Arbeidsgruppen har derfor bare drøftet hvordan en lovfesting kan gjennomføres, ikke om det bør gjøres. I skissen til lovregler foreslås det at drøfting av permittering skal skje med arbeidstakernes tillitsvalgte og at permittering i utgangspunktet skal gis med 14 dagers skriftlig varsel. Det foreslås også at lovreglene ikke skal gjelde for virksomheter som er bundet av tariffavtale som regulerer drøfting og varsling ved permittering. Det er uenighet blant organisasjonene om ønskeligheten av en slik lovfesting.

Rapporten

Rapporten om arbeidsgiverbetalingen i permitteringsordningen finner du her.