Historisk arkiv

Vil forebygge bruk av narkotika på norske skoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Salg av narkotika rundt skolens område, og elever som er ruset i skoletiden, er ikke uvanlig på videregående skoler. Det bekrefter både skole og politi. Denne uka har justis- og beredskapsminister Anders Anundsen tatt initiativ til en kampanje for en narkotikafri skole.

Bry deg - si nei til narkotika: Justisministeren på Stovner videregående skole på markeringen for narkotikafrie skoler.
Bry deg - si nei til narkotika: Justisministeren på Stovner videregående skole på markeringen for narkotikafrie skoler. Foto: JD

Flere videregående skoler i alle landets 12 politidistrikt får besøk av politiet. Hensikten er å hindre at barn og unge begynner med narkotika.

Vi er nødt til å gjøre en enda større innsats for å hindre at unge utsettes for alle de negative virkningene som narkotikabruk kan medføre. Det er viktig å gi riktig informasjon til ungdom, slik at de har grunnlag til å si nei til narkotika, og at de forstår konsekvensene av å velge feil, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP).

Over 20 prosent av gutta som går i tredje klasse på videregående skole har prøvd hasj eller marihuana. Tilsvarende tall for jentene er 14 prosent.

– Det er viktig at vi prioriterer forebyggende innsats. Særlig skolen, foreldre og politiet har et ansvar. Ungdom som bruker narkotika risikerer å utsette seg for svært alvorlige fysiske og psykiske følger, sier Anundsen.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen deltok på en større markering for en narkotikafri skole på Stovner videregående skole i dag. Sammen med Norsk Narkotikapolitiforening, rektor og Alna bydel møtte de elevene til samtale og diskusjon.

Nasjonal markering for en narkotikafrie videregående skoler ved skolestart 2016 (PDF)