Historisk arkiv

Andrew J. Wiles vinner Abelprisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Abelprisen 2016 går til den britiske matematikeren Sir Andrew J. Wiles ved Universitetet i Oxford. Han beviste Fermats siste sats – en gåte matematikere lette etter løsningen på i 350 år.

– Jeg vil gratulere Wiles med Abelprisen. Han er en av verdens aller fremste matematikere og løste et berømt matematiske problem på egen hånd. Dette er nok en tildeling mange har ventet på, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Den franske matematikeren Pierre de Fermat hevdet i 1637 at likningen xn+yn=zn ikke stemmer der n er større enn 2 og x, y, z og n er positive heltall. Først i 1994 ble sannhetsgehalten i denne teorien bevist av Wiles – noe som skapte overskrifter over hele verden.

Dette «innledet en ny æra i tallteorien», skriver Det Norske Videnskaps-Akademi i sin begrunnelse. Tallteori er studiet av heltallenes egenskaper og spiller også en viktig rolle i vårt daglige liv. Det er for eksempel tallteoretiske resultater som ligger til grunn for krypteringsløsningene som gjør at du kan logge deg inn i nettbanken uten at noen stjeler din personlige informasjon.

Abelprisen anerkjenner fremragende vitenskapelig arbeid i matematikk og er på seks millioner kroner. Prisen er blitt delt ut hvert år siden 2003. I år deler Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon ut prisen under en seremoni i Oslo den 24. mai.

Mer om prisen og prisvinnerne finner du på http://www.abelprisen.no