Historisk arkiv

Abelprisen til Karen Uhlenbeck

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Abelprisen for 2019 tildeles Karen Keskulla Uhlenbeck ved University of Texas, Austin, USA, blant annet for den fundamentale innflytelsen hennes arbeid har hatt innen matematisk analyse, geometri og matematisk fysikk.

Abelprisen ble etablert av Stortinget i 2002 og går til fremragende matematisk arbeid. Prisen er på seks millioner norske kroner.

– Jeg gratulerer Karen Uhlenbeck som årets prisvinner. Det er høyst fortjent, og det er også på høy tid at en kvinne vinner den fremste utmerkelsen innen matematikk. Jeg gleder meg til å ønske Karen Uhlenbeck velkommen til Norge for å motta Abelprisen i mai, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Uhlenbeck er blant annet grunnleggeren av moderne geometrisk analyse. Hennes perspektiver har gjennomsyret feltet og ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene innen matematikk de siste 40 årene. Uhlenbeck er også en rollemodell og en sterk forkjemper for likestilling mellom kjønnene i forskning og i matematikk.

Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi som har nedsatt en Abel-komité bestående av fem internasjonalt anerkjente matematikere. De vurderer nominerte kandidater og anbefaler en verdig vinner av Abelprisen. Prisen deles ut 21. mai av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula i Oslo.

Les mer om prisvinneren på www.abelprisen.no.