Historisk arkiv

Fravær på eksamen våren 2021 og muligheten for betinget opptak til høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Elever som er syke, er i karantene eller har symptomer har rett til utsatt eksamen. Elevene kan da søke om betinget opptak til høyere utdanning slik at de ikke blir forsinket i utdanningen sin.

Ingen med symptomer på covid-19, eller som er i karantene, skal møte til eksamen.

Ved symptomer på covid-19, påvist covid-19, isolasjon eller karantene kan man dokumentere fravær på eksamen med egenmelding.

De som kommer i denne situasjonen, vil ha rett til utsatt eksamen ved neste eksamensperiode, det vil si normalt til høsten. Datoene for lokalt gitt muntlig eksamen settes av fylkeskommunene og skolene. Elevene får i mellomtiden utstedt et kompetansebevis. De får ikke vitnemål fra videregående opplæring før de har bestått utsatt eksamen.

Får betinget opptak til høyere utdanning

Med kompetansebeviset vil elevene kunne få betinget opptak til høyere utdanning dersom de når opp i konkurransen med øvrige søkere og oppfyller visse vilkår. Blant annet må de ha bestått standpunktkarakter i faget som de skal ta eksamen i.

Ved betinget opptak blir søknaden poengberegnet på grunnlag av karakterene på kompetansebeviset. Hvis elevene ikke avlegger utsatt eksamen innen den fastsatte fristen, mister de studieplassen sin.

Dersom det er fastsatt spesielle opptakskrav i form av karakterkrav til det studiet eleven blir tatt inn på, må dette kravet fremdeles være oppfylt etter at utsatt eksamen er avlagt til høsten. Dette kan for eksempel gjelde der det er krav til gjennomsnittskarakter i enkelte fag som forutsetning for opptak. 

Ved fravær på eksamen av andre grunner enn covid-19 gjelder de vanlige dokumentasjonskravene. Det betyr at man ved sykdom må legge frem legeerklæring for å ha rett til utsatt eksamen og betinget opptak til høyere utdanning.

Mer informasjon om gjennomføring av muntlig eksamen våren 2021 på nettsidene til Utdanningsdirektoratet:

https://www.udir.no/eksamen-og-prover/eksamen/gjennomforing-av-muntlig-eksamen-varen-2021/

Mer informasjon om betinget opptak finnes på nettsidene til Samordna opptak:  

https://www.samordnaopptak.no/info/opptak/opptak-uhg/unntak-fra-gsk/betinget-opptak/index.html