Historisk arkiv

Dale til Nordisk ministerrådsmøte i Haparanda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgjevar: Landbruks- og matdepartementet

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht er fra 26.-27. juni vert for to ministerrådsmøter under det svenske formannskapet i Nordisk ministerråd. Det er de nordiske ministrene med ansvar for regional utvikling, fiske og havbruk, jordbruk, mat og skogbruk som samles i Haparanda for formelle møter og studiebesøk i nærområdet. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale deltar fra norsk side på begge ministerrådsmøtene.

Ministerrådet for regional utvikling: Møtet har to tema, dels samarbeid over landegrenser og dels omlokalisering av statlige jobber.

Ministerrådet for fiske og havbruk, jordbruk, mat og skogsbruk: Møtet vil ta opp samarbeid om et nordisk bioøkonomiprogram og status for NordGen. Grenseregionale spørsmål, nordiske kostholdsråd og turisnæringens betydning for matproduksjon og matkultur står også på dagsorden.

Samarbeid om boreal skog

I tilknytning til ministerrådsmøtene vil det også bli et ministermøte i Haparanda den 26. juni om boreal skog. Hensikten er å at styrke samarbeidet om skog i den boreale regionen. Kanada, USA, Norge, Sverige, Finland og Russland inngår i et samarbeid mellom land med boreal skog. Vert for møtet er den svenske Skogsstyrelsen.

Nordisk Ministerråd

Nordisk ministerråd er de nordiske regjeringenes offisielle samarbeidsorgan. Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island er medlemmer. I tillegg deltar også de selvstyrende områdene Åland, Grønland og Færøyene i samarbeidet. Formannskapet roterer årlig mellom landene.