Historisk arkiv

Stor frødeponering i Svalbard Globale frøhvelv, Longyearbyen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I dag deponerte 36 genbanker fra alle kontinenter frø i Svalbard Globale frøhvelv, på en deponeringsdag arrangert av statsminister og leder for FNs pådrivergruppe for bærekaftsmålene, Erna Solberg. Ghanas president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo som er Co-chair og andre medlemmer av pådrivergruppen deltok også på arrangementet.

Reinsdyr beiter fritt rundt Svalbard Globale frøhvelv.
Reinsdyr beiter fritt rundt Svalbard Globale frøhvelv.

Svalbard Globale frøhvelv er verdens største reservelager av frø fra verdens genbanker. Frøene som ble deponert i dag kommer fra 36 internasjonale og regionale genbanker, så vel som nasjonale og private institusjoner, og øker det totale antallet frøpakker som er lagret i Svalbard globale frøhvelv til mer enn en million, og det totale antallet depositører til 85.

Blant deltakerne var førstegangsdepositørene Cherokee Nation (USA), University of Haifa (Israel), Institut National de la Recherche Agronomique (Marokko), Julius Kühn Institute (Tyskland), det libanesiske landbruksforskningsinstituttet, Baekdudaegan National Arboretum (Sør-Korea), Suceava Genebank 'Mihai Cristea' (Romania) og Kew Gardens (Storbritannia).

En ny forsendelse med frø har ankommet frøhvelvet.
En ny forsendelse med frø har ankommet frøhvelvet. Foto: Svalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangales

– Dette deponeringsarrangementet kom i akkurat riktig tid, i og med at 2020 er fristen for å oppfylle mål 2.5 under bærekraftutviklingsmål 2 (SDG 2) om å avskaffe sult, der hele verdenssamfunnet blir bedt om å ivareta det genetiske mangfoldet til matplanter og husdyr, sa Norges statsminister Erna Solberg.

Ny forsendelse med frø føres inn i frøhvelvet for langvarig bevaring.
Ny forsendelse med frø føres inn i frøhvelvet for langvarig bevaring. Foto: Photo: Svalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangales

Frø av flere hundre ulike plantearter ble deponert i dag, deriblant utbredte nyttevekster og et stort utvalg av grønnsaker, urter og deres mindre brukte ville slektninger. 

NordGen-staben merker såkasser fra ICARDA (International Center for Agricultural Research in Dry Areas) før boksene plasseres inne i frøhvelvet for langvarig bevaring.
NordGen-staben merker såkasser fra ICARDA (International Center for Agricultural Research in Dry Areas) før boksene plasseres inne i frøhvelvet for langvarig bevaring. Foto: Svalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangales

Dagens innskudd var det største siden frøhvelvet ble åpnet i 2008, med tanke på hvor mange institusjoner som denne gangen sendte frø samtidig til Svalbard. Det var også det første store innskuddet siden en omfattende teknisk oppgradering i 2019. Forbedringen av frøhvelvet omfatter bygging av en ny vanntett  adgangstunnel, sammen med andre sikkerhetstiltak som forberedelse på det en forventer å bli en varmere, våtere fremtid.

Døren inn til tunellen i hvelvet.
Døren inn til tunellen i hvelvet. Foto: Svalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangale

– Norge setter stor pris på den tillit som blir vist oss av alle genbankene som har valgt å bruke Svalbard globale frøhvelv som en del av sin strategi for å sikre viktige frøsamlinger. Vi er sterkt engasjert i at driften av frøhvelvet skal tilfredsstille de høyeste kravene i internasjonale avtaler, sier Norges landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Tunellen som fører inn til hvelvet.
Tunellen som fører inn til hvelvet. Foto: Svalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangale

– Hvert eneste frø i Svalbard globale frøhvelv rommer potensielle løsninger for et bærekraftig landbruk, løsninger som er viktige for å sikre en økende befolkning mat og muliggjøre et grønt skifte. Som driftsleder for Svalbard globale frøhvelv er vi stolte av å være med på dette initiativet og å bidra til å nå SDG-mål 2.5, sa Lise Lykke Steffensen, administrerende direktør i NordGen, de nordiske lands genbank og kunnskapssenter for genetiske ressurser. 

Frøene settes på plass i hvelvet.
NordGen-stab, Fredrik Kollberg (til venstre) og Åsmund Asdal plasserer nye frøbokser til oppbevaring i hyllene i hvelvet. Foto: Svalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangale

– Etterhvert som tempoet i klimaendringer og tap av biologisk mangfold øker, krever innsatsen for å redde utrydningstruede matvekster enda sterkere engasjement, sier Stefan Schmitz, administrerende direktør for Crop Trust. Den store bredden i dagens frødeponering gjenspeiler en verdensomspennende bekymring for virkningene av klimaendringer og tap av biologisk mangfold innen matproduksjon, men det viser noe enda viktigere: et økende globalt engasjement for å bevare og benytte artsmangfoldet som er avgjørende for bøndene i deres forsøk på å tilpasse seg endrede vekstforhold, sa Schmitz. 

Frø-bokser fra mange genbanker og mange land trygt plassert i hvelvet.
Frø-bokser fra mange genbanker og mange land trygt plassert, side om side, inne i hvelvet. Foto: Svalbard Global Seed Vault/Riccardo Gangale
Logoer: NorGen, Landbruks- og matdepartementet, CropTrust.