Historisk arkiv

Norsk matproduksjon går som normalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Matforsyningen, vareleveransen og fôrtilførselsen i Norge går  som normalt, til tross for de utfordringer som pandemien skaper. Det kom frem på videomøtet som  landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) hadde i dag med aktører i mat- og landbrukssektoren.

– Landbruket tar sin del av ansvaret og følger tett opp smittevern og de nye innstramningene, sier Olaug Bollestad. Statsråden har gjennomført regelmessige møter med næringen, og dette videreføres for at alle skal ha best mulig oversikt over utviklingen fremover.

Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad
Landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad Foto: Torbjørn Tandberg

Det er tilfeller av smitteutbrudd hos enkelte i næringsmiddelindustrien, men dette har blitt løst på en god måte og har ikke ført til vanskeligheter med produksjonen.

På møtet diskuterte næringen også smittesituasjonen med mink i Danmark og andre europeiske land. Både Mattilsynet og Norges Bondelaget understreket at det er stor forskjell på pelsdyrproduksjonen her hjemme  og i Danmark. Norge har mindre pelsdyrgårder, har større avstander mellom gårdene, og produsentene følger opp de strenge smitteverntiltakene.

Mattilsynet tok opp transport av dyr og dyrevelferd. Det er per nå ikke mangel på sjåfører. Dersom korona skulle føre til mangel på sjåfører, vil Mattilsynet ved behov vurdere dispensasjon fra EU-regelverket om kravet for kompetansebevis for dyrebilsjåfører.

– Vi er inne i en svært krevende situasjon, og samtlige er innstilt på å gjøre sitt ytterste for at matforsyningen skal gå som normalt. Jeg opplever at hver enkelt som deltar på disse møtene har stor nytte av de avklaringene som gjøres og den informasjonen som gis, sier Bollestad.