Historisk arkiv

Regjeringen Solberg

Husk å stille klokka

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Tidsminister Monica Mæland åpner for at alle kan sove en time lenger natt til søndag.

Søndag 27. oktober 2013 stilles klokken tilbake én time fra klokken 03.00 til 02.00.

Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, har næringsminister Monica Mæland (H) full kontroll på nøyaktig tid. Klokken drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på ca ± 0,1 mikrosekund.

- Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916. På denne måten fikk man lys en time lengre på kveldene om sommeren. Slik kunne man spare litt energi. Energisparingen er ikke så viktig lenger i våre dager, men vi liker lange lyse kvelder, sier nærings- og tidsminister Monica Mæland (H)

I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.

Hvilken vei skal klokken stilles? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).

Visste du at norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tid? UTC står for «Coordinated Universal Time», som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt kl 02.00.00 siste søndag i mars til kl 03.00.00 siste søndag i oktober. Tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid er felles for landene i EØS-området og besluttes av EU-kommisjonen i henhold til et direktiv om sommertid.

Les mer om tiden på Justervesenets hjemmesider