Historisk arkiv

Vil ha flere kvinner på toppen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Du har kanskje sett en lignende bilderekke før? I styrerommet, på rådhuset eller på din egen arbeidsplass? Slike bilderekker har ofte én ting til felles – de er dominert av menn. Heldigvis er trenden i ferd å med snu. Senest for noen uker siden, gikk sjefen for Oljefondet ut og sa han krever flere kvinner inn i styrene. Er det færre enn to, blir styret stemt ned.

Tidligere statsråder som henger på veggen i NFD

For Venstre har likestilling alltid vært viktig. Venstres Eva Kolstad ble Norges første kvinnelige partileder i 1974. Hun brukte sitt engasjement målbevisst for å gi kvinner frihet og muligheter. Hun var aktiv i en tid hvor det var tungt og vanskelig å få gjennomslag for tanker om likhet og likeverd mellom kjønnene. Vi har kommet langt siden 1974. Men vi har fortsatt en vei å gå.

Som næringsminister og Venstre-politiker, har jeg vært ekstra opptatt av å løfte frem viktigheten av mangfold og flere kvinner i næringslivet, enten det er i store børsnoterte selskap eller i små og mellomstore bedrifter. Vi har jobbet systematisk med å gjøre det enklere for kvinnelige gründerspirer å starte opp for seg selv.

De siste årene har det blitt flere kvinner i ledende posisjoner innen politikk og i offentlig sektor. Men, i det private næringsliv dominerer fortsatt menn. Spesielt nedslående er tallene for Oslo Børs. I fjor ble kun 20 av de totalt 255 selskapene på Oslo Børs av styrt kvinner. Kristin Skogen Lund, Hilde Merete Aasheim og Kjerstin Braathen styrer noen av våre største selskaper. Jeg nekter å tro at det ikke finnes flere kvalifiserte kvinnelige topplederkandidater.

De store omveltningene vi har hatt i samfunnet den siste tiden har vist oss viktigheten, og ikke minst nødvendigheten, av å tenke nytt. Vi trenger nye og smarte løsninger på morgendagens utfordringer. Vi trenger flere kvinnelige jobbskapere med små og store idéer. Vi må gi de kloke hodene friheten og muligheten til å satse, fordi vi kommer til å trenge det fremover.

I og med at mange selskaper og gründervirksomheter ledes av menn, bidrar dette naturlig nok til å begrense nyskaping på områder som er viktige for kvinner. Når det i tillegg kan være vanskelig for kvinnelige gründere å få tilgang på kapital, sier det seg selv at vi risikerer å gå glipp av mange nye og spennende ideer. Faktisk kan det være slik at det på noen av de feltene der det satses lite på innovasjon i dag, vil være størst behov for innovasjon fremover. Fremtidens velferdsstat vil kreve en frigjøring av kvinnelig gründerenergi.

Her går nå offentlig sektor foran og viser vei. 1.januar i år, ble programmet Startoff lansert. Programmet skal bringe oppdragsgivere og start-ups sammen for å løse utfordringer i offentlig sektor. Og forhåpentligvis kan nettopp dette programmet bidra til å få flere kvinner til å komme i gang med å utvikle sine ideer.

Nøkkelen for å lykkes med en gründeridé er å klare å lese tidsånden. Klare å forstå et problem eller et behov, for deretter lage gode løsninger for å løse disse. Det har vi sett flere eksempler på det siste året. Et eksempel er den kvinnelige gründeren, Karen Dolva.Gjennom selskapet No Isolation står hun bak produktet Komp, som har hjulpet sårbare eldre til å komme ut av isolasjon og ensomhet under pandemien. Karen har nå havnet på BBCs liste over de 100 mest inspirerende og innflytelsesrike kvinnene i verden. Det inspirerer!

Et annet eksempel er Sherry Hakimnejad som driver med sosialt entreprenørskap gjennom Kompass & co. Sammen med vanskeligstilt ungdom redder de verden litt hver gang de er på jobb. De lager mat av fullt spiselige råvarer som butikker og spisesteder egentlig skulle ha kastet. Nå har hun også satt i gang urban dyrking og redesign.

Tilbake til rekken av bilder på veggen i departementet. Vi trenger flere kvinner i toppen. Vi trenger bredden for å løse morgendagens utfordringer, og skape et samfunn med frihet og muligheter for alle. De selskapene som evner å utvikle og også satse på kvinnelige talenter kommer til å få et konkurransefortrinn: De får dobbelt så mange talenter å velge mellom.

Gratulerer med dagen!