Historisk arkiv

Åpnet Eldfisk 2

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Mandag åpnet statssekretær Kåre Fostervold Eldfisk II - plattformen som skal gi 40 år til med oljeproduksjon fra Ekofisk-området Nordsjøen.

- For meg er det viktig å komme ut dit hvor verdiskapingen fra næringen faktisk skjer, og å treffe folkene som hver dag jobber for det norske oljeeventyret, sa en engasjert Fostervold under den offisielle åpningen av Eldfisk II. - Vi må få debatten over på hva vi skal leve av i tillegg til oljen – ikke bare hva vi skal leve av etter oljen.

F.v: ConocoPhillips-sjef Steinar Våge, statssekretær Kåre Fostervold og plattformsjef Helleik Rabbe. (foto: Jan Inge Haga)

Eldfisk-feltet er det nest største feltet i Ekofisk-området og den nye plattformen ble godkjent av Stortinget i juni 2011. Ekofisk-feltet ligger omtrent 300 kilometer sørvest for Tananger. Eldfisk-prosjektet skulle koste 35-40 milliarder 2011-kroner, og ifølge ConocoPhillips har man holdt seg innenfor budsjett både når det gjelder tid og penger.

40 nye år

Den nye plattformen, Eldfisk 2/7 S, er en integrert plattform som inneholder blant annet 154 lugarer, prosessanlegg og 40 brønner. Det går også broer til Eldfisk-senteret. Den ubemannede plattformen på Embla-feltet vil også styres fra den nye plattformen

 I tillegg til statssekretæren var ledere fra blant annet Eni, Total, Aker Solutions, Kværner, Subsea 7 og Petoro med på en rundtur på den nye plattformen.

- Eldfisk er et godt eksempel på at dette er en næring som også tidligere har stått i krevende sykliske utfordringer, men som har kommet styrket ut av disse periodene hver eneste gang, sa Fostervold.

Levert på tid og budsjett

Sammen med rettighetshaverne, Total, ENI, Statoil og Petoro – samt alle leverandørene, er prosjektet gjennomført både på tid og innenfor budsjett.

- Jeg vil berømme operatøren ConocoPhillips med det gode arbeidet som er gjort for å øke utvinningen og forlenge levetiden for hele Ekofiskområdet generelt, og i dag Eldfisk spesielt.