Historisk arkiv

MR-aktivister fengslet i Aserbajdsjan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Aserbajdsjan har nylig arrestert og siktet menneskerettighetsforkjemperne Rasul Jafarov og Leyla Yunus. - Jeg er bekymret for arrestasjonene og de alvorlige anklagene mot to profilerte menneskerettighetsforkjemperne i Aserbajdsjan. Det er spesielt urovekkende at dette skjer mens Aserbajdsjan har formannskapet i Europarådets ministerkomité, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

- Aserbajdsjan må sikre og etterleve ytrings-, organisasjons-, og forsamlingsfrihet i tråd med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som Aserbajdsjan har ratifisert, sier statssekretær Pedersen.

Arrestasjonene og siktelsene mot Rasul Jafarov og Leyla Yunus kommer i en periode hvor det i økende grad rapporteres om press mot menneskerettighetsforkjempere i Aserbajdsjan.

- Jeg vil oppfordrer aserbajdsjanske myndigheter til å gjøre sitt ytterste for at rettssakene mot de siktede blir rettferdige og transparente. Det er også viktig at myndighetene i Aserbajdsjan sørger for spesiell tilrettelegging for Leyla Yunus, gitt hennes helseproblemer, sier statssekretær Pedersen.