Historisk arkiv

Norge reagerer mot uakseptabel glorifisering av terror

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Et palestinsk senter for kvinner i landsbyen Burqa på Vestbredden ble nylig oppkalt etter Dalal Mughrabi. Mughrabi deltok under et terrorangrep i Israel i 1978, som drepte 37 sivile, inkludert mange barn. Senteret har mottatt bistandsmidler fra Norge via den palestinske valgkommisjonen og UN Women for å fremme kvinners deltakelse i valg.

- Glorifisering av terrorangrep er fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra at institusjoner på denne måten tar navn etter personer som har deltatt i terrorhandlinger. Dette er noe Norge ikke aksepterer å bli assosiert med, og det er uholdbart at norske bistandsmidler går til slike formål, sier utenriksminister Børge Brende.

Det var først etter at den norske støtten var avsluttet, at det ble kjent at senteret tok navnet etter den palestinske terroristen. Dette skjedde i forbindelse med åpningen av senteret forrige uke. Verken norske myndigheter eller FN var konsultert på forhånd eller invitert til åpningen av senteret. Utenriksdepartementet reagerte umiddelbart da saken ble gjort kjent i dag.  

- Vi har bedt om at logoen til det norske representasjonskontoret blir tatt av bygningen umiddelbart, og at midlene som har gått til senteret blir tilbakebetalt. Det vil ikke bli inngått nye avtaler med verken valgkommisjonen eller UN Women i palestinske områder før de har tilfredsstillende prosedyrer på plass som sikrer at slikt ikke skjer igjen, sier utenriksministeren.