Historisk arkiv

Nyheter

Den humanitære situasjonen i Venezuela

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg fordømmer maktbruken fra venezuelanske regulære og irregulære styrker mot personer som forsøker å bringe nødhjelp inn i landet. All bruk av vold og trusler mot fredelige demonstranter må stanses umiddelbart, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Situasjonen i Venezuela er alvorlig og spent med store humanitære behov. Maduro mangler demokratisk legitimitet og har ført Venezuela inn i en økonomisk og politisk krise med store lidelser for befolkningen. Norge holder ham ansvarlig for å sikre at nødhjelp når frem til de som trenger den og for å legge til rette for en fredelig, politisk løsning på situasjonen.

Presidentvalget i 2018 var ikke i tråd med internasjonale standarder, og Norge støtter derfor befolkningens legitime krav om demokratiske rettigheter og frie valg. Norge støtter den demokratisk valgte nasjonalforsamlingen med Juan Guaidó som nasjonalforsamlingens legitime president, og hans arbeid for nyvalg.

- Det er betydelig fare for eskalering og ytterligere opptrapping av konflikten, og vi oppfordrer partene på det sterkeste til å finne en fredelig løsning som inkluderer nyvalg, sier utenriksministeren.