Historisk arkiv

Norsk-tysk samarbeidsavtale om å bekjempe ulovlig kapitalflyt på Vest-Balkan signert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og den tyske utviklingsministeren Gerd Müller har signert en treårig samarbeidsavtale om bekjempelse av ulovlig kapitalflyt på Vest-Balkan. Den ulovlige kapitalflyten har ofte sitt utspring i handel med narkotika, våpen eller mennesker, eller omfattende korrupsjon, skatteunndragelse og hvitvasking.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og den tyske utviklingsministeren Gerd Müller. Foto: UD
Signerte samarbeidsavtale mot ulovlig kapitalflyt på Vest-Balkan: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og den tyske utviklingsministeren Gerd Müller. Foto: UD

- Organisert kriminalitet på Vest-Balkan er omfattende og kompleks, og jeg er glad for at avtalen med Tyskland har kommet på plass. Velorganiserte kriminelle organisasjoner står i sterk kontrast til landenes politi og påtalemyndigheter som har lav kapasitet og dårlig utviklet samarbeid nasjonalt og internasjonalt. Avtalen vil styrke landenes evne til å motarbeide kriminaliteten, og det er viktig også for å hindre at denne organiserte kriminaliteten rammer Norge, understreker utenriksminister Eriksen Søreide

Samarbeidet mellom Norge og Tyskland er treårig og vil dreie seg om forebygging, økonomisk etterforskning og beslag av ulovlig anskaffede eiendeler. Partnerinstitusjoner i Albania, Kosovo, Montenegro og Nord-Makedonia vil få bistand til å bekjempe ulovlig kapitalflyt ved gjennomføring av standarder mot hvitvasking og terror-finansiering, beslag av ulovlig anskaffede eiendeler og til etablering av registre over reelle rettighetshavere.   

Prosjektet skal også samarbeide med sivilt samfunn og media. Journalister skal få opplæring i undersøkende journalistikk som ledd i arbeidet for økt oppmerksomhet om og avsløring av organisert kriminalitet.

Vest-Balkans geografiske plassering og regionens langvarige politiske, sosiale og økonomiske ustabilitet har bidratt til omfattende transnasjonal, organisert kriminalitet. Milliarder av kroner går tapt på grunn av ulovlig kapitalflyt med rot i kriminalitet, korrupsjon og skatteunndragelser.

Landene på Vest- Balkan er enten kandidater eller potensielle kandidater til EU-medlemskap og ønsker å tilpasse eget lovverk til EUs. Anerkjente standarder for økonomisk etterforskning, bekjempelse av hvitvasking og finansiering av terrorisme, samt beslag av eiendeler, er derfor prioriterte reformer for landene på Vest-Balkans bekjempelse av ulovlig kapitalflyt.