Historisk arkiv

Fordømmer selvmordsangrep i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nærmere hundre personer skal ha blitt drept og mange såret i et selvmordsangrep ved et marked i Afghanistan i dag. - Dette er et grusomt og totalt uakseptabelt angrep som rammer sivilpersoner på et offentlig sted. Norge har i dag vært i kontakt med afghanske myndigheter og uttrykt regjeringens dypeste kondolanser til de mange rammede og deres pårørende, sier utenriksminister Børge Brende.

Angriperen detonerte et kjøretøy fylt med eksplosiver nær et travelt distriktsmarked i Paktika-provinsen sørøst i landet. Ifølge afghanske myndigheter er mange av de drepte kvinner og barn. Også politifolk fra den afghanske nasjonale politistyrken skal ha mistet livet. Angrepet finner sted mot et meget bekymringsfullt bakteppe med stigende sivile tap. Ifølge en ny rapport fra FN i Afghanistan har antall sivile drepte og sårede økt med 24 prosent i første halvdel av 2014. 

- Jeg er meget bekymret for all volden og angrepene som rammer sivile i Afghanistan. Det er viktig at det nye politiske lederskapet, når det kommer på plass, prioriterer å ta tak i sikkerhetsutfordringene, sier Brende.