Historisk arkiv

Statsministeren døper forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fredag 24. mars døpes det nye havforskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen på Akershus kai. Statsministeren vil være gudmor for skipet, og utenriksminister Børge Brende og klima- og miljøminister Vidar Helgesen er tilstede.

Nett-tv Statsministeren døper forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen

Se sendingen her

Se sendingen her

Det nye havforskningsfartøyet er verdens mest moderne og er utstyrt med det ypperste av norskutviklet teknologi. Det vil bli brukt til havforskning og opplæring i bærekraftig fiskeriforvaltning i kystområdene utenfor Afrika og Asia. Fartøyet inngår i Nansen-programmet, et bistandsprogram Norge har drevet i samarbeid med FNs organisasjon for landbruk og matsikkerhet (FAO) i mer enn 40 år.  

Dåpsarrangementet holdes på Akershus kai (cruiseterminalen). Kl. 10 holdes en presentasjon av båten og Nansen-programmet som også er åpent for media.  

Selve dåpen skjer kl. 12.15 (oppmøte senest kl. 11.50). Generaldirektøren for FAO, Jose Graziano da Silva, og fiskeriministrene fra Ghana og Namibia vil være tilstede, i tillegg til havforskningsdirektører og fiskeridirektører fra en rekke afrikanske og asiatiske land som deltar i Nansen-programmet.  

Statsministeren, utenriksministeren og klima- og miljøministeren vil møte pressen på broen på båten ca. kl. 13.45.  

Torsdag 23. mars vil det bli arrangert en havkonferanse på samme sted med norske og internasjonale forskere. Åpen for media.

Påmelding til Erlend Sannes Hadland (erlend.sannes.hadland@mfa.no) innen torsdag 23. mars kl. 12.00  

Om forskningsfartøyet og Nansen-programmet:

F/F Dr. Fridtjof Nansen er bygget på det spanske verftet Astilleros Gondan Shipyard. Byggekostnaden er 550 millioner kroner, og båten er levert på tid og budsjett. Norad står som eier av båten. Havforskningsinstituttet i Bergen driver fartøyet, samt gir opplæring til lokale havforskere ombord, og er ansvarlig for det vitenskapelige programmet. Bistandsprogrammet administreres av FAO og har som formål å bistå utviklingsland med å kartlegge egne fiskeribestander og utvikle en økosystembasert fiskeriforvaltning.

Det nye fartøyet erstatter to foregående forskningsfartøy med samme navn, som har bistått mer enn 60 utviklingsland siden 1975, og bidratt til å bedre en rekke lands matsikkerhet gjennom å utvikle en mer bærekraftig fiskeriforvaltning. Første tokt går ut fra Casablanca i mai. Det nye fartøyet vil også gi økte muligheter for klima- og miljørelatert havforskning. 

Pressekontakter:
Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad, mobil 995 22 026 (UD).
For statsminister Erna Solberg: Kommunikasjonsrådgiver Tor Borgersen, mobil 909 38 987.
For klima- og miljøminister Vidar Helgesen: Jo Randen, mobil 911 69 463.