Historisk arkiv

Presseinformasjon

Statssekretær Halvorsen til Russland 3.–7. september

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Audun Halvorsen besøker Russland 3.–7. september. I løpet av reisen skal han delta på årets møte i den norsk-russiske atomsikkerhetskommisjonen og markeringene av 25‑årsjubileet for opprettelsen av de norske generalkonsulatene i Murmansk og St. Petersburg. Reisen avsluttes med bilaterale konsultasjoner med første viseutenriksminister Vladimir Titov i Moskva.

Det årlige møtet i den norsk-russiske atomsikkerhetskommisjonen finner sted i Murmansk tirsdag 4. september.

- Atomsikkerhetssamarbeidet mellom Norge og Russland er en sentral dimensjon i det bilaterale forholdet, og bidrar til sikkerhet og tillitsbygging på begge sider av grensen. Samarbeidet med Russland om atomsikkerhet videreføres i regjeringens atomhandlingsplan som er revidert for perioden 2018–2022, sier statssekretær Audun Halvorsen.

Dagen etter vil statssekretæren besøke Andrejevbukta. Anlegget er en av de største og mest bekymringsfulle ansamlingene av brukt kjernebrensel og radioaktivt avfall på verdensbasis. Norge har over tid bidratt med tiltak som har sikret Andrejevbukta fysisk. Den første utskipingen av brukt kjernebrensel skjedde i juni i fjor.

Under besøket i Murmansk vil Halvorsen også møte guvernør Marina Kovtun og representanter for sivilsamfunnet.  Onsdag 5. september vil han være til stede på en festkonsert i Murmansk-filharmonien og en mottakelse på generalkonsulatet for å markere 25-årsjubileet.

Torsdag 6. september skal statssekretæren blant annet møte regionale myndigheter og representanter for sivilsamfunnet i St. Petersburg. Om kvelden vil han delta i feiringen av generalkonsulatets 25‑årsjubileum i form av en festkonsert og påfølgende mottakelse i Mikhajlovskij-slottet, der både norske og russiske gjester er invitert.

- De norske generalkonsulatene i St. Petersburg og Murmansk har spilt en avgjørende rolle i utviklingen av det omfattende samarbeidet som er bygd opp mellom Norge og Russland siden oppløsningen av Sovjetunionen. Jeg gleder meg derfor til å delta i feiringen av at det i år er 25 år siden de ble opprettet, sier statssekretær Halvorsen.

Fredag 7. september reiser statssekretæren til Moskva for bilaterale konsultasjoner med første viseutenriksminister Vladimir Titov.

- Naboskapet med Russland er viktig for Norge. Vi ser fram til å videreføre den politiske kontakten og samarbeidet med Russland på områder av gjensidig interesse, sier Halvorsen.

Pressekontakt: Pressevakt UD, telefon 23 95 00 02, e-post: media@mfa.no