Historisk arkiv

Presseinformasjon

Utenriksminister Eriksen Søreide til USA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltar 18. desember på FNs høynivåmøte om menneskerettighetsforsvarere i New York. Den 19. og 20. desember besøker utenriksministeren Washington D.C. for politiske samtaler.

- Norge har hatt en lederrolle i FNs arbeid for å beskytte menneskerettighetsforsvarere helt siden FN-erklæringen om dette ble vedtatt for 20 år siden. Hver dag gjør modige menneskerettsforkjempere verden over en viktig jobb for å bidra til fredeligere og mer inkluderende samfunn. Likevel ser vi at stadig flere utsettes for overgrep og drap. Dette er en trend vi må snu. Norge støtter generalsekretær Guterres’ initiativ for en mer helhetlig FN-innsats på dette området. FNs medlemsland må også gjøre mer for å etterleve sine forpliktelser, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Utenriksministeren vil være en av hovedtalerne under 20-årsmarkeringen av erklæringen i New York, sammen med blant andre FNs generalsekretær og FNs høykommissær for menneskerettigheter. I tillegg møter Eriksen Søreide generalsekretær Guterres, lederen for FNs befolkningsfond, Natalia Kanem, og lederen for FNs politiske avdeling, Rosemary DiCarlo for bilaterale samtaler.

I Washington 19.-20. desember møter utenriksministeren blant andre sin amerikanske kollega Mike Pompeo og nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton.

- God dialog med sentrale aktører i Washington er viktig for å fortsette å utvikle det solide forholdet mellom Norge og USA. Regelmessig kontakt på politisk nivå gir mulighet til å utveksle synspunkter og analyser, og til å diskutere aktuelle utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

I tillegg til politiske samtaler står blant annet møter med ledende amerikanske tenketanker på agendaen under besøket. 

Pressekontakt: Ingrid Kvammen Ekker (med på reisen) mobil 990 24 984, ike@mfa.no.