Historisk arkiv

Presseinformasjon

Statssekretær Halvorsen til Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Audun Halvorsen besøker 28.–30. mai Ukraina for politiske samtaler.

- Den politiske kontakten mellom Norge og Ukraina er tett, og vi har god dialog om en rekke ulike saker. Utviklingen av et stabilt og demokratisk Ukraina er helt sentralt for landet selv og for Europa. Norge viderefører den politiske og økonomiske støtten, men samtidig uttrykker vi klare forventninger om at Ukraina må øke takten i reformene, intensivere kampen mot korrupsjonen og sikre journalister og menneskerettighetsforsvarere bedre beskyttelse, sier statssekretær Audun Halvorsen.

I løpet av besøket møter Halvorsen president Zelenskyjs utenrikspolitiske rådgiver, politikere, parlamentarikere og parlamentets ombudsperson for menneskerettigheter.

- Jeg vil gjenta vår klare støtte til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Ukraina har i lengre tid vært utsatt for russisk aggresjon. Vi oppfordrer Russland til å etterleve sine internasjonale forpliktelser og bidra til en fredelig løsning på konflikten i Øst-Ukraina, sier Halvorsen.

Sentrale temaer under besøket vil være det bilaterale energisamarbeidet, norsk støtte til Ukrainas europeiske integrasjon og reformer, næringssamarbeid, den innenrikspolitiske sitasjonen, menneskerettigheter og konflikten i Øst-Ukraina. Statssekretæren deltar også i det første møtet i den bilaterale arbeidsgruppen om atomsikkerhetssamarbeid. Arbeidsgruppen vil være et forum for å diskutere prioriteringer, utvikle strategier og sikre god koordinering av arbeidet.

Pressekontakt: Pressevakt UD, 23 95 00 02