Historisk arkiv

Historisk arkiv

Norge gir 150 millioner til Jemen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Krisen i Jemen er den mest alvorlige humanitære krisen i verden. 80 prosent av befolkningen vil ifølge FN trenge humanitær bistand og beskyttelse i 2019. Norge og andre giverland må stille opp for å sikre beskyttelse og livreddende assistanse til befolkningen. Derfor bidrar regjeringen med ytterligere 150 millioner kroner til humanitær støtte i Jemen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Statssekretær Audun Halvorsen (th) og ambassadør Hans Brattskar. Foto: Ingunn Vatne, UD
Statssekretær Audun Halvorsen (th) og ambassadør Hans Brattskar annonserte Norges nye bidrag til Jemen under konferansen i Geneve. Foto: Ingunn Vatne, UD

Statssekretær Audun Halvorsen representerer Norge på den internasjonale giverkonferansen for Jemen i Genève i dag, der Norges bidrag blir kunngjort.  Det er FNs generalsekretær Antonio Guterres som har invitert til konferansen for å rette søkelyset mot krisen og mobilisere økt humanitær støtte. 3,3 millioner jemenitter er drevet på flukt i eget land som følge av konflikten. FN anslår at 14 millioner mennesker lever i akutt nød.

- Dette er en matkrise og en beskyttelseskrise med enorme konsekvenser. Partene må etterleve humanitærretten og sørge for at humanitære aktører har trygg og uhindret tilgang til de som lider nød. Angrepene på sykehus, skoler og annen sivil infrastruktur må stanse, og det må gjøres mer også på mange andre områder for å beskytte sivile, ikke minst når det gjelder seksuell og kjønnsbasert vold, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

De viktigste partene til konflikten i Jemen ble tidligere i år enige om en våpenhvileavtale da de møttes i Sverige. FNs spesialutsending Martin Griffiths arbeider intenst for at partene skal overholde det man ble enige om og starte konsultasjoner om en politisk løsning.

- Bare en politisk løsning basert på forhandlinger kan få slutt på den humanitære krisen i Jemen. Norge støtter opp om arbeidet til FNs spesialutsending, sier utenriksministeren.

Det norske bidraget som ble annonsert i dag, vil fordeles til FN, Røde Kors-bevegelsen og humanitære sivilsamfunnsorganisasjoner som samarbeider med lokale partnere i Jemen. I tillegg til disse midlene bidrar Norge gjennom multilaterale kanaler som FNs nødhjelpsfond (Cerf) og Verdensbanken.

Pressekontakt: UDs pressevakt, mobil 23 95 00 02 (ikke sms)