Historisk arkiv

Tragedier i norske fengsler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Drammens Tidende, 11. januar

Frank Abrahamsen fra Prison Fellowship Drammen tar i Drammens Tidende opp noen viktige problemstillinger. Han er svært bekymret for at enkelte innsatte i norske fengsler går til det skrittet å ta sitt eget liv. Jeg deler hans bekymring, skriver Anders Anundsen.

Frank Abrahamsen fra Prison Fellowship Drammen tar i Drammens Tidende 3. januar opp noen viktige problemstillinger. Han er svært bekymret for at enkelte innsatte i norske fengsler går til det skrittet å ta sitt eget liv.  Jeg deler hans bekymring.

Som innsatt i fengsel er man underlagt inngripende tvangsmakt fra statens side. Derfor hviler det et tungt ansvar på kriminalomsorgen om å ivareta den enkelte innsattes sikkerhet – også når det gjelder forhold som kan utløse ønsker om selvmord. I 2013 tok ti innsatte sitt eget liv i norske fengsler. Det tallet er urovekkende høyt. Fra 1990 og utover har det gjennomsnittlige antallet selvmord ligget på mellom tre og fire selvmord i året.

Regjeringen har sterkt fokus på å forebygge selvmord, også de som begås av personer i fengsel. Alle selvmord i fengsel siden 2000 vil bli gått gjennom for å finne konkrete tiltak som bør iverksettes. En rapport vil foreligge i løpet av våren.

Vi må gjøre alt vi kan for å forebygge selvmord. De innsatte i norske fengsler må gis det helsetilbudet de har krav på, og det må være en god dialog mellom helsetjenesten og fengslene. De innsatte må også gis tilstrekkelige hjelpe- og støttetiltak for å håndtere livskriser.