Historisk arkiv

Dagen, 2. mai 2016

Tafatt kritikk av regjeringens tiltak mot terror

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Akerhaug hevder at lovforslaget «ble (...) lagt i en skuff. Og der ligger det fortsatt, to år senere.» Påstanden må bero på en misforståelse.

«Det virker som Høyre-Frpregjeringen har gitt opp å hindre fremtidige terrorister», hevder journalist og forfatter Lars Akerhaug i en kronikk i avisen Dagen 27. april. Han påstår videre at lite har blitt gjort etter at Regjeringen har lansert handlingsplaner.

Hovedpoenget i kronikken dreier seg om at jeg «våren 2014 lanserte et lovforslag som skulle gjøre det mulig å straffe norske statsborgere som vervet seg eller planla å verve seg til ikke-statlige væpnede grupper.» Akerhaug hevder at lovforslaget «ble [...] lagt i en skuff. Og der ligger det fortsatt, to år senere.» Påstanden må bero på en misforståelse.

Dette forslaget ligger ikke i noen skuff. Ikke bare er det lagt frem for Stortinget; det er også gått gjennom i en enstemmig justiskomité. Stortinget skal behandle lovforslaget og justiskomiteens innstilling 12. mai 2016. Forslaget gir politiet mulighet til å gripe inn på et tidlig tidspunkt for å forhindre stridsdeltakelse og alvorlige voldshandlinger i utlandet, og dermed motvirke voldelig radikalisering og den trussel slike personer kan representere ved retur til Norge.

Lovendringer er en viktig del av arbeidet mot radikalisering. Men lovendringer alene er ikke nok. Vi må arbeide kontinuerlig med grunnleggende forebygging og bekjempe av voldelig ekstremisme.

I juni 2014 lanserte Regjeringen Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Status for de opprinnelige 30 tiltakene, samt beskrivelse av nye tiltak, ble nylig publisert på nettsiden radikalisering.no. Her kan Akerhaug finne en utfyllende beskrivelse av det vi har gjort hittil. Blant annet at det er ansatt radikaliseringskontakter i alle tidligere 27 politidistrikter. Disse fungerer som kontaktpunkt for lokale aktører ved bekymring om radikalisering. PST skal informere og gi råd til radikaliseringskontaktene og øvrige aktører. Nettsiden tips.kripos.no er utvidet, slik at publikum kan tipse Kripos om radikalisering og voldelig ekstremisme på internett.

I april 2015 lanserte vi en nasjonal veileder for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. En nasjonal modell for individuelt tilpassede mentorog re-integreringsordninger er under utvikling. Regjeringen har videre bevilget midler til etablering av en mentorordning i kriminalomsorgen, samt lagt inn en økning til PST på 155,6 mill. kroner.

Tiltakene i handlingsplanen representerer en bred innsats for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. Tidlig og samtidig innsats fra flere aktører er nødvendig for å lykkes.

I tillegg til flere forskningsprosjekter pågår viktige tiltak innen helsesektoren og i skoleverket, med familieveiledning, ulike dialogfora, bred kompetanseheving, tros- og livssynsdialog og forebygging av hatretorikk på internett - for å nevne noe.

Akerhaug skriver at etterretningstjenester av natur alltid er i bakkant. Til dette vil jeg bemerke at PST jobber mye forebyggende mot enkeltindivider, blant annet gjennom bruk av bekymringssamtalen.

Men vi må ikke se oss blinde på returnerte fremmedkrigerne som den eneste potensielle trusselen. Også personer uten fremmedkrigererfaring kan ha motivasjon og evne til å utføre terrorangrep. Vi vet dessuten at PST vurderer trusselen fra høyreekstreme miljøer for å være økende.

Nylig la departementet frem en lovproposisjon om politiets bruk av skjulte tvangsmidler. Forslaget innebærer blant annet utvidet adgang til bruk av kommunikasjonskontroll, hemmelig ransaking, romavlytting, og kameraovervåking i avvergende og forebyggende øyemed. Vi foreslår at det gis adgang til å benytte slike tvangsmidler i saker om oppfordring, rekruttering og opplæring til terrorhandlinger.

«Dessverre virker det som at det må et terrorangrep på norsk jord til for at politikerne våre skal oppfatte alvoret» skriver Akerhaug. Ingen må et øyeblikk tro at regjeringen ikke har oppfattet alvoret. Jeg minner om at vi allerede har hatt et svært alvorlig terrorangrep i nyere tid, hvor ansatte i justis- og beredskapsdepartement var blant målene. Vi vet at sikkerhetssituasjonen i Norge påvirkes både direkte og indirekte av hendelser utenfor Norges grenser.

Regjeringens innsats mot radikalisering og voldelig ekstremisme fortsetter derfor med full styrke. Det er følgelig vanskelig å se at det er dekning for påstandene om at ingenting er blitt gjort for å stanse f lere som reiser for å kjempe hellig krig eller for å slutte seg til terrorgrupper.