Historisk arkiv

Ordningsregelverk - Internasjonale prosesser og konvensjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

 

Ansvarlig avd./seksjon: FN avdelingens seksjon for budsjett, økonomistyring og forvaltning. [1]

Programområde: 03 - Ordningen faller inn under OECD/DAC direktivenes kriterier for ODA-støtte.

Kap.post(er): Deler av 166.71

Sist oppdatert: 20. januar 2014

 

Regelverket omfatter ikke de deler av Kap.post 166.71 som tildeles Norad eller som formidles gjennom WTO/OECD og EØS/EFTA-seksjonene. 

 

1      Mål for tilskuddsordningen

Målet for ordningen er at utviklingsperspektivet ivaretas i internasjonale konferanser og toppmøter. 

Årlige prioriteringer innenfor denne ordningen gis i Utenriksdepartementets Prop. 1S.

2      Målgruppe for tilskuddsordningen

Målgruppen for ordningen er organisasjoner, institusjoner eller andre organer som arrangerer og deltar på internasjonale konferanser og møter der utviklingsperspektiv ivaretas.  

3      Kriterier for måloppnåelse  

Ordningen støtter avholdelse av og deltakelse på arrangementer med tema knyttet til utviklingspolitisk problematikk. Tilskuddsmottaker må redegjøre spesielt for kvinners deltagelse på arrangementene som støttes av ordningen og hvorledes utviklingsperspektivet har blitt ivaretatt både under arrangementene og i oppfølgingsfasen etter arrangementene. 

Kriterier for måloppnåelse er:

-          Bred deltakelse fra kvinner på toppmøter og arrangementer med utviklingspolitisk tematikk, og

-          Deltakere fra utviklingsland med relevant kompetanse har deltatt på arrangementene.

Tiltakenes relevans i forhold til ordningens overordnede mål må alltid dokumenteres, og tilskuddsmottaker skal så langt mulig vurdere sannsynligheten for at tilskuddet har bidratt til framgang eller hatt en effekt på samfunnet på områder som faller innenfor ordningens overordnede mål.  

4           Tildelingskriterier  

Tiltakets formål må være i samsvar med målsetningen for ordningen, jfr. Kap. 1.

Hensynet til anti-korrupsjon, kjønnsperspektivet, miljø og sårbarhet for klimaendringer skal ivaretas i alle tiltak. Dette innebærer at tilskuddsmottaker, når dette er relevant, skal identifisere eventuelle negative virkninger som tiltaket kan ha og motvirke disse gjennom hele tiltakssyklusen. Videre skal positive anti-korrupsjons-, likestillings-, miljø- og klimakomponenter søkes integrert i tiltaket eller tas med som en tilleggskomponent. 

For søknad om tilskudd av mindre omfang og kompleksitet tilpasses analysen av disse hensynene ut fra deres relevans i forhold det tiltak det søkes støtte til.

Tilskudd under ordningen skal være i tråd med OECD/DAC-direktivenes kriterier for ODA-støtte.

Potensielle tilskuddsmottakere er:

  1. Organisasjoner som arrangerer internasjonale konferanser, samlinger eller politiske prosesser innenfor norsk-prioriterte politiske områder, og som søker å sikre deltagelse fra utviklingsland.
  2. Organisasjoner, institusjoner og nettverk i utviklingsland med faglige kompetanse til å delta i internasjonale samlinger og prosesser hvor de vil:
    2.1 ha innflytelse på vedtak som tas i det gitte internasjonale forum,
    2.2 presentere unike, ofte nasjonale, perspektiv i ulike sammenhenger, og/eller
    2.3 i etterkant av deltagelse formidle informasjon og vedtak fra internasjonale fora i egne nasjonale eller regionale sammenhenger.

Krav til søker/søknad:

Søkere må kunne dokumentere egen faglig ekspertise, kvalifikasjoner eller kompetanse samt evt. vise til resultater av tidligere innsats. 

Det kan gis støtte til:

  1. Arrangering av internasjonale konferanser, samlinger og prosesser som omhandler tema som er relevante for utviklingsland.  Støtten kan gis til å dekke forskjellige kostnader i forbindelse med arrangementene, deriblant sekretariatsfunksjoner, informasjonsarbeid, journaliststipend, faglig bistand, direkte kostnader under samlingen og arrangørfond til dekning av reise- og oppholdskostnader for deltagere fra utviklingsland.  Støtte som bidrar til kvinners deltagelse og at et likestillingsperspektiv opprettholdes gis prioritet.
  2. Organisasjoner fra utviklingsland som søker å delta på toppmøter, konferanser, konvensjoner og andre samlinger og prosesser der utviklingsrelaterte forhold av interesse og relevans for organisasjonen og gitte land behandles.  Støtten vil ofte være begrenset til dekning av reise- og oppholdsutgifter ved samlingen, men den kan også inkludere støtte til arbeid med videreformidling av det tematiske innholdet i samlingen i nasjonale eller regional fora.   

Det kan ikke gis støtte til: 

Enkeltpersoner.  Vedkommende må tilhøre en organisasjon/nettverksgruppe etc.

Utgifter som påløper på grunn av generell drift av organisasjoners kjernefunksjoner, regulære lønnsutgifter, innkjøp av kontorutstyr eller transportmidler, ansettelser av stab eller andre rutinemessige utgifter som er en del av organisasjonenes daglige, ordinære mandat og virke.

Innenfor rammen av tilgjengelige midler prioriteres følgende tiltak:

  1. Store konferanser innen områder som er politisk prioritert, vil prioriteres for å belyse politiske eller andre tema som særlig vektlegges fra norsk side,
  2. Kvinners og det sivile samfunns deltagelse fra organisasjoner i utviklingsland i internasjonale samlinger gis gjennomgående prioritet for alle toppmøter, konferanser og prosesser som støttes gjennom ordningen,   

5      Informasjon til potensielle tilskuddsmottakere  

Ordningen kunngjøres på regjeringen.no og gjøres kjent gjennom direkte kontakt med potensielle tilskuddsmottakere.  

6      Oppfølging og kontroll  

Til internt bruk.  

7      Evaluering av tilskuddsordningen

Til internt bruk.


[1] Koordineringsansvar.  Fagansvar ligger i ansvarlig seksjon.