Historisk arkiv

Folketrygdens utgifter synker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Folketrygdens utgifter under Arbeidsdepartementet er i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett redusert med over 5 milliarder kroner.

• Sykepenger reduseres med 550 millioner kroner
• Arbeidsavklaringspenger reduseres med 1405 millioner kroner
• Dagpenger reduseres med 1300 millioner kroner
• Uførepensjon reduseres med 944 millioner kroner
• Alderspensjon reduseres med 875 millioner kroner

I 2012 falt sykefraværet mer enn lagt til grunn i saldert budsjett 2013. Dette innebærer at nivået på utgiftene ved inngangen til 2013 ble lavere enn tidligere anslått og forklarer i hovedsak hvorfor bevilgningen nå foreslås satt ned. Samtidig viser regnskapstall så langt i 2013 økte sykepengeutbetalinger. Nå antas det derfor at fraværet vil øke med 2 prosent fra 2012 til 2013.

Nedgangen i utgiftene til arbeidsavklaringspenger skyldes i stor grad redusert tilgang til ordningen fra sykepengeordningen, fordi lavere sykefravær året før medfører at færre går ut hele sykepengeperioden. På lengre sikt påvirker sykefraværet også utgiftene til uførepensjon.  

- Dette viser hvor viktig det er å holde sykefraværet nede. Når sykefraværet går ned forplanter det seg til andre ordninger. Det viser også at arbeidslinjen fungerer og at vi har et godt arbeidsmarked, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt. 

På bakgrunn av at færre enn tidligere antatt har hatt overgang fra arbeidsavklaringspenger til uførepensjon de siste månedene, legges det til grunn litt lavere tall for resten av 2013 for antall uførepensjonister.

Reduksjonen i utgiftene til dagpenger skyldes redusert anslag for andelen ledige med rett til dagpenger, og lavere utbetaling av ferietillegg enn lagt til grunn i saldert budsjett 2013.

Etter innføringen av fleksibel alderspensjon har det vært sterk vekst i antall tidligpensjonister, men for 2012 var denne veksten avtagende. Antall alderspensjonister under 67 år i 2013 ser derfor ut til å bli lavere enn anslått, og dette bidrar til lavere utgifter til alderspensjon.