Historisk arkiv

AI-2/2006 Instruks som følge av opphevelse av § 2 om reiserestriksjoner i forskrift om særlige tiltak mot Republikken Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utlendingsdirektoratet v/Direktøren
Utlendingsnemnda 

 

Nr.
AI-2/2006
Vår ref
200600251-/EBK
Dato
28.6.2006
 

Instruks som følge av opphevelse av § 2 om reiserestriksjoner i forskrift om særlige tiltak mot Republikken Zimbabwe

Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 tredje ledd som innebærer at departementet, uavhengig av begrensningene i bestemmelsens første ledd, kan instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) for å ivareta hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn.

Departementet viser videre til vedlagte e-post fra Utenriksdepartementet hvor det fremgår at blant annet § 2 i forskrift 15. august 2003 om særlige tiltak mot Republikken Zimbabwe (Zimbabwe-forskriften) har blitt opphevet. Bestemmelsen inneholdt et forbud mot innreise til og transitt gjennom Norge for personer som var listet opp i vedlegg II til forskriften. Endringsforskriften med vedlegg, som trådte i kraft 18. april d.å., følger vedlagt.

Formålet med denne instruksen er å opprettholde reiserestriksjonene mot de samme personene som var underlagt reiserestriksjoner i henhold til den opphevede § 2 i nevnte forskrift.

Listen over personer som er omfattet av reiserestriksjoner ble sist endret som følge av EUs oppdatering av sin liste, jf. vedlegg til rådsbeslutning 2005/592/FUSP av 29.07.05 om gjennomføringen av EU-rådets felles holdning 2004/161/FUSP. Gjennom norsk oppslutning om rådsbeslutning 2005/592/FUSP har også Norge vært forpliktet til å gjennomføre utvidelsen av reiserestriksjonene. Oppdateringen av listen ble gjennomført i Norge ved instruks fra Kommunal- og regionaldepartementet datert 21.10.05. I og med at endringene har vært gjennomført ved instruks har det ikke vært nødvendig å endre vedlegg II til Zimbabwe-forskriften. Dette innebærer at vedlegg II ikke var oppdatert da § 2 ble opphevet.

Den oppdaterte listen over personer som var omfattet av reiserestriksjoner før § 2 ble opphevet følger vedlagt, jf. vedlegg til ovenfornevnte rådsbeslutning 2005/592/FUSP av 29.07.05. Denne listen er identisk med vedlegg II til gjeldende endringsforskrift (liste over personer omhandlet i § 7 – påbud om frysing og forbud mot å gjøre tilgjengelig midler mv.).

Departementet presiserer at videreføringen av innholdet i den opphevede § 2 med vedlegg, gjennom denne instruksen, innebærer at det fremdeles ikke skal utstedes visum til personene som var omfattet av reiserestriksjoner før opphevelsen, jf. utlendingsforskriften § 106 sjette ledd første og annet punktum, og at disse også skal nektes innreise til og transitt gjennom Norge, jf. utlendingsloven § 27 første ledd bokstav j.

Utlendingsdirektoratet bes gjennom Politidirektoratet om å orientere politidistriktene. Direktoratet har også ansvaret for å orientere utenriksstasjonene på vanlig måte. Utlendingsnemnda er orientert ved denne instruks.

Instruksen trer i kraft straks, og gjelder inntil den blir opphevet eller erstattet med ny instruks.


Med hilsen


Thor Arne Aass e.f.
ekspedisjonssjef


        Sissil M. Pettersen
        avdelingsdirektør


Vedlegg:
1. E-post fra UD
2. Forskrift om endringer i forskrift 15. august 2003 nr. 1050 om særlige tiltak mot Republikken Zimbabwe
3. Kopi av rådsbeslutning 2005/592/FUSP