Historisk arkiv

Innvandringsnytt nr. 9 - 9.3.2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

¤UDI ønsker rask behandling i utvisningssaker ¤UDIs praksis på proforma-ekteskap ¤Tilskuddsordninger ¤Lixom lansert ¤Nederland: Innfører prøve for innvandrere ¤Tverrfaglig samarbeid mot menneskehandel ¤Nyheter fra EU-kommisjonen

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og integreringspolitikk



Innvandringsnytt nr. 9 - 9.3.2006 - Årgang 3 - Om norsk flyktning- og integreringspolitikk

Ønsker du å abonnere? Skriv inn e-postadresse:

Tidligere nyhetsbrev finnes på www.innvandringsnytt.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


UDI ønsker rask behandling i utvisningssaker

Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsker å følge opp anmodninger fra politiet om hurtig behandling av prioriterte saker. I likhet med politiet bestreber også sentrale myndigheter seg på at utvisning skjer raskest mulig, sier assisterende avdelingsdirektør Morten Hansen i UDIs oppholdsavdeling.

Politiet har stor grad av innvirkning på hvordan UDI prioriterer utvisningssaker. I forbindelse med et oppslag i Stavanger Aftenblad sist lørdag understreker UDI at en hurtigbehandling hos UDI forutsetter at saken er godt forberedt fra politiets side, og at UDI holdes informert om utlendingens kriminelle forhold.

- Vi er pålagt å gjennomføre en forholdsmessighetsvurdering hvor det tas hensyn til personens familiære og sosiale tilknytning til Norge opp mot hvor alvorlig lovbruddet er. I tillegg fins det tilfeller der personer kan ha fått beskyttelse i Norge, sier assisterende avdelingsdirektør Morten Hansen.

Men når det gjelder personer som er dømt for grov vold, gjelder alltid egne hurtighetsprosedyrer. Likevel må det foreligge en rettskraftig avgjørelse for å kunne utvise en person, sier Morten Hansen.

Politiet er nærmest til å vurdere hvem som utgjør et så stort problem i distriktet at saken bør prioriteres i UDI. Nettopp dette ligger til grunn for det såkalte "verstingsprosjektet" som UDI og Sentrum politistasjon i Oslo samarbeider om. Det har vært stor medieoppmerksomhet rundt prosjektet. I fagbladet Politiforum ble nylig alle politidistrikt oppfordret til å ta kontakt for å få i stand liknende ordninger.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


UDIs praksis på proforma-ekteskap

Det har de siste dagene vært flere medieoppslag om UDIs praksis for vurdering av proforma-ekteskap. Bakgrunnen er blant annet et brev fra ambassadøren i Marokko. Her hevdes det at UDI neglisjerer råd og innspill fra ambassaden og godkjenner ekteskap som ikke er reelle.

UDI vil i løpet av tirsdag 7. mars gi departementet en skriftlig redegjørelse om hvordan vi behandler og vurderer slike saker. Oppholdsavdelingen (OPA) arbeider nå med å forberede redegjørelsen. Assisterende direktør i UDI, Frode Forfang, understreket i helgen overfor media at problematikken rundt proforma-ekteskap i høyeste grad tas på alvor i direktoratet.

- Men dette er saker der bevisvurderingene er svært vanskelige, ikke minst fordi man her går inn i utpreget private forhold. Vi får ofte reaksjoner på at myndighetenes undersøkelser i slike saker oppleves som krenkende. Sakene som ambassadøren i Marokko tar opp, ligger nok i et grenseland. Når det innvilges under tvil, blir sakene fulgt opp i etterkant i samarbeid med politiet, sier Forfang.

Han understreker at UDI tilstreber tett kontakt med ambassader i saker hvor det er mistanke om proforma-ekteskap.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Tilskuddsordninger

Et av Integrerings- og mangfoldsdirektoratets virkemidler i integreringsarbeidet er støtte til ulike prosjekter og tiltak ved hjelp av økonomiske tilskuddsordninger. Flere av tilskuddene som kommunene kan søke, har søknadsfrist 24. mars.

Dette gjelder:
Rundskriv 05/42 - Tilskudd til kommunale tiltak for innvandrere del 1 (rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap (post 61)/prosjektmidler til kommunale introduksjonsprogram (post 62)

Rundskriv 05/43 - Tilskudd til kommunale tiltak for innvandrere del 2 (sikre likeverdige offentlige tjenester/videreutvikling av introduksjonsordningen (post 62))

Tilskuddsordningene vedtas i statsbudsjettet, og fordeles av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Selv om ordningene har vært stabile over flere år kan det forekomme endringer i tilskuddenes størrelse og i tildelingskriterier.

Se oversikt over Tilskuddsordninger på IMDi.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Lixom lansert

Utrop lanserer egen avis for ungdom. Avisa heter Lixom og skal komme ut hver måned som innstikk i avisen Utrop og i tillegg distribueres til ungdomsskoler i Oslo-området.

Onsdag 1. mars 2006 lanserte Utrop sitt eget magasin for ungdom, Lixom, i de nye lokalene i Hausmannsgate 23 i Oslo. Ansvarlig redaktør i Utrop, Majoran Vivekanathan, innledet sin tale med å påpeke behovet for et nyskapende prosjekt.

- Lixom er et magasin som når alle ungdommer, både av etnisk norsk og av minoritetsbakgrunn på like vilkår. I Lixom er det ungdommene som styrer, påvirker og setter premissene, sa Majoran Vivekanathan.

For mer informasjon, se: www.utrop.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nederland: Innfører prøve for innvandrere

Nederlandske myndigheter innfører nå en egen prøve i språk og samfunnskunnskap for personer som ønsker å innvandre til Nederland.

Personer mellom 16 og 65 år som trenger tillatelse for å oppholde seg i Nederland, vil måtte bestå en egen integreringsprøve i sitt hjemland før de kan reise til Nederland. Målgruppene er blant annet personer som ønsker å etablere familie, eller religiøse ledere som ønsker å arbeide i Nederland. Prøven skal teste grunnleggende kjennskap til nederlandsk språk og samfunn og vil koste om lag €350 å ta. Norske borgere trenger ikke ta prøven.

Mer informasjon finnes på nederlandske myndigheters nettside:
Civic integration examination abroad introduced as of 15 March

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tverrfaglig samarbeid mot menneskehandel

UDI Regionkontor Vest inviterer mottaksansatte og deres lokale samarbeidspartnere innen politi, helse og barnevern til seminar om menneskehandel i Bergen den 23. og 24. mars.

Menneskehandel er en alvorlig form for kriminalitet som innebærer grove brudd på menneskerettighetene. I februar 2003 kom Regjeringens handlingsplan mot handel med kvinner og barn, og innholdet i denne ble videreført og videreutviklet ved Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel (2005-2008).

I handlingsplanen vektlegges behovet for å øke kunnskap og styrke det tverrfaglige samarbeid. Det fastsettes totalt 22 tiltak som skal gjennomføres, og deriblant tiltak nr. 19 om å utvikle kunnskap og forståelse om menneskehandel. Det er kjent at ofre for menneskehandel også kommer gjennom asylinstituttet og mottaksapparatet for asylsøkere.

Ansatte i mottak og deres samarbeidspartnere i det offentlige tjenesteapparat trenger kunnskap og felles forståelse for å ha den nødvendige oppmerksomhet på problematikken. Økt kunnskap vil øke muligheten til å identifisere mulige ofre for menneskehandel, og til å kunne tilby ofrene adekvat bistand.

Seminarets målgruppe:
· Mottaksansatte i region Vest
· Ansatte i barnevernstjenesten i mottakenes vertskommuner
· Politi i mottakenes vertskommuner
· Helsetjeneste i mottakenes vertskommuner
· UDI, IMDI, Bufetat, Utekontakt, krisesenter, frivillige organisasjoner.

Invitasjon er sendt til ovennevnte målgruppe i region Vest, det vil si fylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. UDI vurderer liknende seminarer i alle landets regioner.

Mer informasjon om seminaret i Bergen

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nyheter fra EU-kommisjonen

Det er kommet flere nyheter fra Kommisjonen på justis- og innenriksområdet i februar. Blant annet har Kommisjonen offentliggjort en kommunikasjon om styrket samarbeid på asylområdet, hvor Kommisjonen presenterer hvordan den ser for seg et ytterligere samarbeid mellom medlemsstatene på dette feltet. Blant annet går man inn på informasjonsutveksling og hvordan man kan finne løsninger i nødssituasjoner.

Denne saken, og flere andre, finnes det mer informasjon om her:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hva skjer ?

"Kvinner og menn i Norge."
Miniseminar 14. mars kl. 15.00 – 16.30:
Eldre herre søker ung kvinne med formål ekteskap – myte eller sannhet?
Det er fremdeles lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Hvorfor er det slik?
Kjønnsforskjeller i innvandrerbefolkningen – er det så tradisjonelt som vi tror?
Om arbeidstid blant småbarnsforeldre – far jobber mer enn mor, også når mor jobber heltid.
Sted: Statistisk sentralbyrå sine lokaler, Kongensgt. 6, Oslo
Påmelding til rso@ssb.no innen 13. mars 2006.
For mer informasjon gå hit(pdf)

19. mars 2006 Sted: Håndverkeren konferansesenter, Rosenkrantzgate 7 i Oslo. MIRA Ressurssenter for innvandrer og flyktningkvinner inviterer til Åpen Messe i forbindelse med avslutningen av det 3-årige prosjekt " Selvutvikling og hverdagsmestring". Arrangementet varer fra klokken 10 til 17 og det er gratis adgang for alle.

Næringslivskonferansen " Større mangfold - mer verdiskaping og innovasjon" på Union Scene, Drammen internasjonale kultursenter, tirsdag 21. mars 2006 kl. 9-16. Arrangører er Rådet for Drammensregionen, Mangfold i Arbeidslivet, Gyldendal Akademisk, NHO og Drammen kommune. Program og påmeldingsskjema

Tverrfaglig samarbeid mot menneskehandel. UDI Regionkontor Vest inviterer mottaksansatte og deres lokale samarbeidspartnere innen politi, helse og barnevern til seminar om menneskehandel i Bergen den 23. og 24. mars.
For mer informasjon: http://www.udi.no/templates/Page.aspx?id=7172

Seminar: "Desperate Identity: Diasporic, Imagined and Reified Communities in the Globalized World" v/ Dr. Joachim Renn, Institut für Soziologie, Friedrich Alexander Universität Erlangen-Nürnberg.
Tid: 24. mars 2006 kl. 10.00 - 12.00
Sted: Universitetet i Oslo, Blindern, Georg Sverdrups hus, undervisningsrom 3, 3. etasje
For mer informasjon: http://www.culcom.uio.no/aktivitet/index.html

Konferanse om rusmiddelproblematikk og ungdom med innvandrerbakgrunn 5. og 6. april 2006, om forskningen på feltet og forskjellige utfordringer som praktikere møter i arbeidet med denne målgruppen.
Sted: Radisson SAS Scandinavia hotell, Oslo
Arr.: Sosial- og helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
For mer informasjon og påmelding, gå hit:

Kvinneuniversitetets forskningsfond utlyser stipend på 40 000 kr for 2006. Tema er "Innvandrerkvinnen i Norge – modell og foregangsperson". Søknadsfrist: 8. mai 2006.
For mer informasjon, se: http://www.kvinneuniversitetet.no

Konferanse: ”Immigration Futures” om framtidige migrasjonsstrømmer, migrasjonsmønstre og utvandringens betydning for avsenderland. Tid og sted: 18.-19. mai 2006, Prato, Italia. Les mer: http://www.monash.edu.au/cmo/immigrationfutures/index.html

Den 11. Internasjonale Metropolis- konferansen i Lisboa 2.-6. oktober 2006 med tema: Paths and crossroads: Moving People, Changing places. Les mer om konferansen: http://www.ceg.ul.pt/metropolis2006/ Les mer om Metropolis: www.international.metropolis.net

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktuelle lenker

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Om Innvandringsnytt

Utgitt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Ansvarlig redaktør: Gina Lund
Redaktør: Tommy Ose, e-post:
tommy.ose@aid.dep.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo
Telefaks 22 24 95 48


Avslutte abonnementet? Skriv inn e-postadresse: