Historisk arkiv

Verneting for utlendingssaker i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet fremmer i dag forslag om endring i utlendingsloven. Forslaget innebærer at søksmål mot staten i utlendingssaker fortsatt skal anlegges ved Oslo tingrett, slik hovedregelen var inntil den nye tvisteloven trådte i kraft fra årsskiftet. Det foreslås samtidig at staten dekker utgifter til reise og opphold for saksøkere hjemmehørende utenfor Oslo.

Hovedregelen etter tvistemålsloven, som gjaldt frem til den ble avløst av tvisteloven fra 1. januar i år, var at søksmål om gyldigheten av Utlendingsdirektoratets (UDI) og Utlendingsnemndas (UNE) vedtak skulle reises for Oslo tingrett. Etter den nye loven har saksøkere imidlertid fått mulighet til å velge å anlegge søksmål mot staten ved sitt alminnelige verneting, det vil si domstolen der saksøkeren har bopel.

Forslaget som nå fremmes for Stortinget, går ut på å innføre et unntak i utlendingsloven fra bestemmelsene i tvisteloven om valgfritt verneting. Dersom forslaget blir vedtatt, vil søksmål og begjæring om midlertidig forføyning mot staten i utlendingssaker måtte anlegges ved Oslo tingrett, slik som tidligere. Saksøkere med alminnelig verneting utenfor Oslo vil få dekket sine reise- og oppholdsutgifter ved å måtte dra til Oslo.

- Jeg mener at det i utlendingssaker gjør seg gjeldende særlige hensyn, som tilsier at søksmål fortsatt bør anlegges ved Oslo tingrett. Saksøkeren vil ofte ha begrenset botid i Norge, og derfor i utgangspunktet mindre tilknytning til bostedet, herunder vernetinget, uttaler arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Valgfritt verneting vil dessuten kunne påføre en allerede hardt presset utlendingsforvaltning økt arbeidsbelastning i form av utenbysreiser, noe som vil kunne føre til økte restanser og lengre saksbehandlingstider. En ordning hvor staten dekker utlendingens reise- og oppholdsutgifter som følge av tvungent verneting i Oslo, vil sikre en effektiv tilgang til domstolene også i utlendingssaker.