Historisk arkiv

Evaluering av språkkartleggingsverktøyet SPRÅK 4

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

- Å beherske norsk er en forutsetning for å lykkes i norsk skole og kunne delta i samfunnet. Desto tidligere svak språkutvikling oppdages, jo før kan spesifikke språkstimuleringstiltak iverksettes for å styrke språkutviklingen hos barn som har behov for dette, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Pressemelding

Nr.: 10
Dato: 03.02.06

Evaluering av språkkartleggingsverktøyet SPRÅK 4

- Å beherske norsk er en forutsetning for å lykkes i norsk skole og kunne delta i samfunnet. Desto tidligere svak språkutvikling oppdages, jo før kan spesifikke språkstimuleringstiltak iverksettes for å styrke språkutviklingen hos barn som har behov for dette, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil derfor videreutvikle språkkartleggingsverktøyet Språk 4 og samarbeide på flere områder, blant annet gjennom å gi flere kommuner erfaringer i bruk av verktøyet. De 12 kommunene med størst innvandrerbefolkning, samt Tromsø, har derfor nå fått anledning til å søke om midler til implementering av SPRÅK 4. I statsbudsjettet for 2006 er det bevilget 10 millioner kroner til dette.

Rambøll Management har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet evaluert språkkartleggingsverktøyet SPRÅK 4, til bruk ved fireårskontrollen i helsestasjon.

I evalueringsrapporten peker Rambøll Mangement på at overordnet bidrar SPRÅK 4 til

  • å sette fokus på språkutviklingen til barn i førskolealder.
  • å videreutvikle det tverrfaglige samarbeidet.
  • å sette fokus på bedre norskkunnskaper for barn med flerspråklig bakgrunn.
  • at helsestasjonen har fått et konkret redskap i arbeidet med språkkartlegging av fireåringer.
  • at foreldresamarbeidet generelt har blitt forbedret, og at foreldrene har blitt mer bevisste på sine barns språkutvikling og betydningen av språkutvikling i hjemmet.

Rambøll Mangement anbefaler

  • nasjonal utbredelse av SPRÅK 4. Forut for utbredelsen bør det gjennomføres en kort kvalitetsutviklingsprosess med formål å videreutvikle verktøyet. Denne prosessen bør særlig fokusere på språkkartlegging av minoritetsspråklige barn, og hvordan verktøyet skal tilpasses og brukes for å kartlegge minoritetsspråklige barns språkutvikling.
  • at helsesøstrene bør få grundigere informasjon om hvordan kartlegging av minoritetsspråklige barn kan foregå, både kartlegging på morsmål og på norsk, og at veiledningsmateriellet utbedres med dette som utgangspunkt.
  • at det bør utarbeides en veileder til kommunene om implementering av SPRÅK 4, med utgangspunkt i de erfaringene som er gjort rundt det tverrfaglige samarbeidet i kommunene både om selve språkkartleggingen og de etterfølgende oppfølgingstilbud.

Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet samarbeider nå på følgende områder:

  • Vi vil se på hvordan selve verktøyet kan utvikles, blant annet for å tilpasses bedre til minoritetsspråklige barn, samt videreutvikle kursopplegget i bruk av SPRÅK 4 for helsesøstere.
  • Vi ønsker at flere kommuner skal få erfaringer i bruk av verktøyet. Vi har derfor gitt de 12 kommunene med størst innvandrerbefolkning, samt Tromsø, anledning til å søke om midler til implementering av SPRÅK 4. I statsbudsjettet for 2006 er det bevilget 10 millioner kroner til dette.
  • Vi ser det som hensiktsmessig å lage en veileder til kommunene om implementeringen av SPRÅK 4, med utgangspunkt i de erfaringene som er gjort rundt det tverrfaglige samarbeidet i kommunene, helsestasjonenes språkkartlegging, eventuelt videre utredning av barn med svak språkutvikling, og rundt de oppfølgingstilbudene som gis.
  • En arbeidsgruppe under ledelse av Sosial- og helsedirektoratet er i gang med å lage et opplegg som kan sikre at helsesøstere får den nødvendige opplæring i bruk av SPRÅK 4, herunder hvordan kartlegge flerspråklige barns kunnskaper, både på norsk og på morsmål. Undervisningsopplegget skal også formidle hvordan helsestasjonene kan bidra til at foreldrene styrker sine barns språkutvikling, og hvordan det tverrfaglige samarbeidet i kommunene kan gjennomføres for å sikre en best mulig oppfølging av de barna som trenger dette.