Historisk arkiv

Mer systematisk tilsyn og kontroll med UDI

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Departementets tilsyn og kontroll med UDI må systematiseres og baseres på prinsippet om internkontroll. Dette er hovedkonklusjonen i rapporten som granskingskommisjonen la fram i dag.

Pressemelding

Nr.: 79
Dato: 23.06.06

Mer systematisk tilsyn og kontroll med UDI

Departementets tilsyn og kontroll med UDI må systematiseres og baseres på prinsippet om internkontroll. Dette er hovedkonklusjonen i rapporten som granskingskommisjonen la fram i dag.

Som understreket av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er tilliten til utlendingsforvaltningen avhengig av en klar sammenheng mellom politiske mål og ansvarlige politikeres opplysninger om utlendingsfeltet på den ene siden, og dens praktisering av lov, forskrift og instruks på den andre siden. Et godt og gjennomsiktlig gjennomført internkontrollopplegg og tilsyn vil kunne sikre tillit og troverdighet og at virksomheten i direktoratet er i overensstemmelse med rettslige krav og de underliggende politiske føringer. Dette vil kunne bidra til å redusere det politiske støynivået rundt forvaltningen av utlendingspolitikken og gjøre den mer robust i forhold til oppslag om enkeltsaker. Målet må være at systematisk arbeid med internkontroll og tilsyn gir en faglig og politisk styrke til å møte oppslag og henvendelser om påståtte uheldige forhold i enkeltsaker med henvisning til det generelle tilsynsarbeidet som utføres og planlegges, og dermed redusere behovet for hendelsesbasert tilsyn.

Kommisjonen foreslår videre at det settes i gang et systematisk arbeid med å klarlegge oppgavefordeling og ansvarsforhold mellom departementet og direktoratet. En må bli enige om hvilke styringsvirkemidler som skal brukes, når de skal brukes og dialogen må bli mer formalisert og dokumentert. Instrukser som gis bør være skriftlige og den faglige styringen med og veiledning av direktoratets myndighetsutøvelse bør styrkes, og også reflekteres i etatsstyringen. Kommisjonen foreslår at departementets krav til rapportering ses i sammenheng med forslaget om innføring av internkontroll. Den informasjon departementet har behov for i kontrolløyemed, bør gis gjennom dokumentasjonen av internkontrollen og departementets tilsyn. Informasjon departementet har behov for, for å utføre sine andre oppgaver på utlendingsfeltet enn kontroll med direktoratet, bør gis uavhengig av dette. Slik informasjon vil bare unntaksvis gi grunnlag for kontrolltiltak fra departementets side

Kommisjonen har gjennomgått korrespondansen mellom departementet og UDI om behandlingen av søknader fra homofile asylsøkere fra Iran, samt sett på interne dokumenter i UDI. Saken gir nok et eksempel på manglende tydelighet i kommunikasjonen mellom departementet og direktoratet, og manglende tiltak internt i direktoratet for å sikre at regelverket blir oppfattet og praktisert korrekt i saksbehandlingen.

Dokumenter
Rapport nr. 2 fra granskningskommisjonen (PDF)
Hans Petter Gravers innledning (PDF)