Historisk arkiv

Regjeringen lar seg ikke presse av sultestreikende afghanere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Gårsdagens møte med sultestreikende afghanere førte ikke frem. Arbeids- og inkluderingsdepartementet la i går fram regjeringens forslag til en løsning for å lette den frivillige returen og styrke reintegreringstilbudet – uten at det gav som resultat at sultestreiken ble avsluttet.

Pressemelding

Nr.: 72
Dato: 15.06.2006

Regjeringen lar seg ikke presse av sultestreikende afghanere

Gårsdagens møte med sultestreikende afghanere førte ikke frem. Arbeids- og inkluderingsdepartementet la i går framregjeringens forslag til en løsning for å lette den frivillige returenog styrke reintegreringstilbudet – uten at det gav som resultat at sultestreiken ble avsluttet.

- Myndighetene lar seg ikke presse til å omgjøre vedtak. De som har fått endelig avslag på asylsøknadene, må innstille seg på å reise tilbake til Afghanistan. Vårt ønske er at flest mulig skal reise frivillig. Vi håper at de sultestreikende forstår nødvendigheten av å avslutte denne aksjonen, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn.

En sultestreik er en belastning for alle de involverte, og spesielt for den enkelte som deltar i aksjonen. Det ble derfor gjort et forsøk på dialog med de sultestreikende, ikke om vedtakene, men om rammene rundt en frivillig retur. Røde Kors, Flyktningehjelpen har som uavhengige, frivillige organisasjoner gjort dialogen mulig. Også domprosten i Oslo domkirke har bidratt i denne dialogen.

- Siden regjeringsskiftet har det vært jobbet med å se helheten i forholdet mellom migrasjon og bistand. Afghanistan står foran store utfordringer. Vi ønsker at de som vender tilbake skal bli en ressurs for landet sitt i gjenoppbyggingen, og vil derfor bidra til dette, sier Rieber-Mohn.

Afghanere er verdens nest største flyktninggruppe. Ifølge UNHCR er over to millioner afghanere på flukt. Samtidig er det en omfattende tilbakevending til Afghanistan. Siden 2002 har mer enn 4,5 millioner afghanere returnert til hjemlandet. I 2006 er det ifølge Flyktningehjelpen beregnet at over 600 000 personer vil vende tilbake til Afghanistan.

Den demokratisk valgte regjeringen i Afghanistan har uttalt at de ønsker at afghanere skal vende hjem og bidra til gjenoppbygging og normalisering av landet.

Trepartsavtalen tilbyr:

  1. Hjelp til hjemreise og reintgrering i Afghanistan etter et endelig avslag på asylsøknad i Norge.
  2. Den som har endelig negativt vedtak, og som mener at UNE må få kjennskap til nye opplysninger om ens egen sikkerhetssituasjon, kan henvende seg til Flyktninghjelpen i Norge. Flyktninghjelpen vil – evt. sammen med NOAS – vurdere om dette er opplysninger som bør tas opp med UNE. De vil også bistå med å få fram opplysningene. Flyktninghjelpen og NOAS er uavhengige organisasjoner. og har lang erfaring med å jobbe med flyktningespørsmål i Norge og internasjonalt.
  3. Kommer det fram nye opplysninger i en sak, vil UNE alltid måtte ta stilling til om dette betyr at et negativt vedtak må omgjøres.
  4. UNHCR i Kabul mottar beskjed på forhånd, før noen reiser fra Norge. UNHCR vil gi en tilbakemelding på om de mener at det er trygt å sende en person til Afghanistan.
  5. Den som skal reise vil få helseundersøkelse og eventuelle vaksiner før avreise.
  6. Den som skal reise hjem, vil få bistand i hjemreisen av IOM – internasjonal migrasjonsorganisasjon. IOM ordner flybillett, sørger for transport av bagasje og mottar på flyplassen.
  7. UNHCR møter også opp på flyplassen.
  8. IOM vil sørge for utbetaling av returstøtten, etter ankomst til Kabul (5000 kr)

IOM står for mottak, midlertidig bolig, utvidet informasjon og rådgivning etter ankomst (formidling av kontakter for oppfølging og assistanse), yrkesopplæring og hjelp til å starte egen virksomhet

Andre momenter:
Representanter for FNs Høykommissær var etter de sultesteikenes ønske til stede på et møte tidligere denne uken. I møtet ble det fra UNHCRs side orientert om situasjonen i Afghanistan og svart på spørsmål fra de sultestreikende. Høykommissæren viste blant annet til at svært mange afghanere som lever i eksil nå frivillig reiser hjem.

UNHCR motsetter seg ikke returer av personer uten beskyttelsesbehov, forutsatt at de kan vende tilbake til områder de har en tilknytning til.