Historisk arkiv

Tilpasning til Schengen-regelverket på sjøgrensen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

1. mars 2007 trer endringene i utlendingsforskriftens bestemmelser om grensekontroll i kraft. Forskriftsendringene gjelder hovedsakelig grensekontrollen til sjøs.

I 2006 vedtok EU en grenseforordning, som regulerer all passering av indre og ytre Schengen-grenser, samt overvåking av yttergrensene. Forordningen er stort sett en videreutvikling av gjeldende Schengen-regler.

– Endringene har sammenheng med Norges tilknytning til Schengen-samarbeidet, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
– Stortinget har godtatt forordningen, og vi har forpliktet oss til å gjennomføre den i norsk rett. Den nødvendige lovendringen ble gjennomført i fjor. Men det har også vært nødvendig å foreta noen tilpasninger i utlendingsforskriften, legger Hanssen til.

For det første oppheves en bestemmelse som gir visumpliktige passasjerer på cruiseskip mulighet til å foreta kortvarige besøk på land uten visum. Det betyr at heretter må visumpliktige passasjerene ha visum før de kan gå i land. I praksis har de fleste visumpliktige cruisepassasjerer allerede slikt visum, fordi turistene også besøker andre Schengen-land på samme reise hvor det kreves visum.

Videre endres plikten til å sende forhåndmelding for fører av luftfartøy eller skip. Det blir færre unntak fra denne plikten enn hva det har vært hittil. I utgangspunktet innebærer det at flere fartøy blir omfattet av meldeplikten. Blant annet vil fiskefartøy omfattes med unntak av ”kystfiskefartøy”. Gjennomføring av meldeplikten vil bli nærmere behandlet i rundskriv fra Utlendingsdirektoratet.

Etter Schengen-regelverket skal grensepassering som hovedregel skje over godkjent grenseovergangssted, men det kan gjøres unntak. For eksempel er indre Schengen-grense unntatt. Videre er det unntak for kystfiskefartøy og lystfartøy, samt for sjømenn på landlov. Utlendingsforskriften er endret i tråd med dette. Dessuten er det innført et unntak fra grensepasseringsplikten som særlig retter seg mot fiskere om bord på fartøy med ervervstillatelse etter deltagerloven.

Rundskriv A-19/2007 Gjennomføring av EUs grenseforordning i norsk rett – ikrafttreden av endringer i utlendingsforskriften